Iohannis: Relaţia cu Germania este una privilegiată şi de importanţă strategică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că pentru România relaţia cu Germania este una privilegiată şi de importanţă strategică.

'Pentru România, relaţia cu Germania este una privilegiată şi de importanţă strategică. Ea se bazează pe o istorie îndelungată, ambele state fiind partenere şi aliate în cadrul Uniunii Europene şi în cadrul NATO. (...) Discuţiile cu preşedintele Gauck au prilejuit reafirmarea caracterului excelent al relaţiilor bilaterale româno-germane, din perspectiva dialogului politic, al cooperării economice şi sectoriale, dar, mai ales, al legăturilor interumane. Am subliniat importanţa pe care o acordăm acestei cooperări şi acestei relaţii', a declarat preşedintele Iohannis într-o conferinţă de presă cu omologul său german Joachim Gauck.

Şeful statului român a adăugat că l-a asigurat pe preşedintele Gauck de faptul că România 'rămâne dedicată proiectului european şi acordă o importanţă deosebită cooperării bilaterale pentru promovarea intereselor comune la nivel Uniunii Europene'.

'Provocările actuale cu care ne confruntăm necesită identificarea unui răspuns solidar şi responsabil', a adăugat Iohannis. Şeful statului român a subliniat că de mulţi ani Germania este primul partener comercial al României şi al treilea investitor în ţara noastră, iar potenţialul de dezvoltare continuă să fie unul ridicat.

'Am arătat în discuţii că plasarea României în topul statelor membre cu cel mai ridicat nivel de creştere economică şi consolidarea constantă a nivelului de încredere a mediului investiţional în oportunităţile oferite de piaţa românească sunt elemente care fac ca România să prezinte un nivel sporit de atractivitate pentru investitorii germani. De altfel, pentru stimularea investiţiilor în România, voi participa împreună cu domnul preşedinte miercuri la un eveniment economic cu reprezentanţii unor companii germane relevante', a afirmat Iohannis.

El a subliniat că a abordat şi subiectul strânsei colaborări româno-germane în promovarea intereselor persoanelor aparţinând minorităţii germane din România, din punct de vedere cultural şi educaţional.

'Mă bucur să constat aprecierea deosebită a domnului preşedinte, a Germaniei, privind modelul interetnic şi intercultural românesc. Am convenit să consolidăm cooperarea noastră în cadrul unor proiecte concrete, care să vizeze, de exemplu, restaurarea bisericilor fortificate din Transilvania, care reprezintă patrimoniul saşilor, dar, în acelaşi timp, şi patrimoniul nostru comun, european', a spus Iohannis.

Şeful statului român a precizat că l-a asigurat pe preşedintele Gauck de poziţia solidară a României în eforturile de gestionare a efectelor crizei migraţiei, dar şi de combatere a cauzelor acesteia.

'Suntem în favoarea unui răspuns european comun, iar solidaritatea ţării noastre se manifestă concret prin faptul că România este al doilea contributor la Frontex, după Germania', a spus Iohannis.

Preşedintele român a spus că o altă temă abordată a vizat situaţia din Republica Moldova.

'Menţinerea stabilităţii şi a parcursului său european, pe baza reformelor consecvente, este prioritatea noastră şi credem că acest obiectiv trebuie să fie unul al întregii Uniuni', a spus Iohannis.

Şeful statului român a punctat şi faptul că în cadrul convorbirilor oficiale s-a discutat şi despre Summit-ul NATO de la Varşovia, care trebuie să transmită un mesaj puternic de solidaritate, unitate şi coeziune în actualul context internaţional.

'Am reiterat în acest context poziţia cunoscută a României privind întărirea echilibrată şi proporţională a flancului estic al NATO, inclusiv a dimensiunii sale sudice, având în vedere evoluţiile de securitate din Zona Mării Negre', a mai afirmat Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel