Ioan-Aurel Pop, despre Doina Cornea: Recunoştinţa, după moarte

Ioan-Aurel Pop, după decesul Doinei Cornea: Recunoştinţa faţă de marile personalităţi vine adesea, în istorie, după moartea acestora.

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a comparat-o pe Doina Cornea cu autoarea celebrului roman 'Coliba unchiului Tom', despre care se ştie că avea o statură firavă, dar care 'a reuşit să răstoarne o lume a nedreptăţii'.

Academicianul clujean a amintit că Doina Cornea a fost cadru didactic al Universităţii Babeş-Bolyai, al cărei rector este în prezent Ioan-Aurel Pop, şi a afirmat că dispariţia ei are pentru comunitatea universitară locală o semnificaţie aparte.

'Dispariţia din această lume a Doinei Cornea are pentru noi, pentru comunitatea profesorilor şi studenţilor UBB, o semnificaţie aparte, pentru că această Doamnă a spiritului protestatar anticomunist a fost cadru didactic al Almei Mater Napocensis. Este drept că instituţia nu a ştiut şi nu a putut, în vremurile acelea de dictatură, s-o protejeze şi s-o preţuiască după cum s-ar fi cuvenit, dar recunoştinţa faţă de marile personalităţi vine adesea, în istorie, după moartea acestora. Aceasta nu este o scuză, ci o constatare', a spus Ioan-Aurel Pop într-un răspuns dat presei la aflarea veştii despre decesul scriitoarei clujene.

A cunoscut-o personal

Preşedintele Academiei Române a precizat că a cunoscut-o personal pe Doina Cornea şi că o consideră o figură legendară. 'Pentru mine, care am avut privilegiul s-o cunosc personal, rămâne ca un chip legendar, comparabil cu figura scriitoarei americane Harriet Beecher Stowe, cea care, prin romanul 'Coliba unchiului Tom', a reuşit să răstoarne o lume a nedreptăţii, pregătind una a libertăţii şi egalităţii. Se spune că această doamnă mică şi fragilă a fost primită de preşedintele Abraham Lincoln, care s-ar fi mirat că o femeie aşa de firavă a răsturnat o lume (nedreaptă) aşa de mare. Iar ea, ieşind de la preşedinte, le-a spus ziariştilor că şeful statului era unul dintre acei oameni rari care, nici atunci când ajung mari, nu încetează să fie buni', a mai spus preşedintele Academiei Române.

[citeste si]

Disidenta anticomunistă Doina Cornea a murit, în cursul nopţii de joi spre vineri, în locuinţa sa, la vârsta de 88 de ani. Doina Cornea era bolnavă de mai mult timp. Vestea morţii sale a fost confirmată pentru AGERPRES de Leontin Iuhas, fiul Doinei Cornea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel