Interviul eveniment cu Prințul Nicolae, Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills, avea de răspuns la o întrebare cheie. Răspunsul este important nu pentru a lămuri aventura sentimentală pe care se zice că a avut-o, cât pentru a vedea în ce măsură își asumă responsabilitățile aferente. Despre responsabilități e vorba, în cazul unor personaje cu destin istoric, dacă acesta există, și nu se termină totul în monden.
Interviul, în opinia mea, este o colecție plictisitoare de banalități și așchii de lemn. Și-o fi dat, între timp, licența pe care biografia online i-o trece sub tăcere (Wiki scrie că a urmat, nu că și-ar fi terminat studiile la Royal Holloway, University of London). Cert este că Nicolae a învățat să spună mai nimic în fraze lungi, pompoase, folosind un limbaj pe care HR-ul din multinaționale îl mestecă dimineața, pe Linkedind, la prânz, în meeting, și seara, la teambuilding. E o diferență față de frazele scurte pe care le-am auzit până acum, direct din gura prințului. Dacă ar reuși să recite, fără să se uite pe foile piariștilor, ce a scris în acest interviu din Evenimentul Zilei, ar merita să câștige Românii au talent.
Totuși, să nu fim răi: o fi răspuns în engleză și i-a tradus unul dintre " prietenii adevăraţi" ce să spună în română. Cât de credibile sunt răspunsurile, rămâne de văzut. Personal, nu mă convinge o persoană care spune "Cred în autenticitate mai mult decât în etichetă", după care mestecă rumeguș pe patru pagini de text.
Problema este că mi-a scăpat un răspuns cheie. Singurul care conta, din punctul meu de vedere: a avut o aventură cu o colegă, a rezultat un copil și a refuzat să-și asume responsabilitatea? Aceasta-i întrebarea, la care se răspunde prin da sau nu. Poate răspunsul se află ascuns sub tona de steril. Poate nu știu eu să traduc din "româna eveniment" în română...
Iată o întrebare la care ar fi avut prilejul să tranșeze problema: "Și despre dvs am citit numai știri de complezență, deși, din câte știu, ați făcut și năzbâtii. De ce? N-ați dat dvs prilejul știrilor de tabloid sau presa noastră nu v-a considerat o vedetă?"
Dacă aveți răbdare, puteți citi și răspunsul, oricum nu aflăm nimic din acesta: "Celebritatea este o noţiune relativă. Poţi fi celebru doar pentru că eşti vizibil, doar pentru că îţi doreşti cu ardoare să fii vizibil şi la fel de bine poţi avea nişte rezultate remarcabile fără ca presa să te considere o celebritate. În ceea ce mă priveşte, deşi la momentul venirii în ţara miam (sic!) asumat ideea vizibilităţii în spaţiul public, m-a interesat mai mult ce pot face concret şi constructiv în mediul cultural şi educaţional din România şi mai puţin dacă acţiunile mele au captat interesul mass media. Mă atrage ideea unei vieţi private în care nu eşti recunoscut sau judecat pentru lucrurile pe care le faci sau le spui. În toate acţiunile mele am încercat să fac totul cu foarte mult devotament şi responsabilitate, însă întotdeauna mi-am păstrat o parte a mea pentru mine pe care au accesat-o doar prietenii adevăraţi şi familia".
"Când s-a scris despre năzbâtiile dvs s-au făcut referiri la Carol al II-lea. V-a vorbit vreodată bunicul despre Carol al II lea? Dar în familia dvs, s-a vorbit vreodată despre acest străbunic?", insistă Ion Cristoiu, politicos, dar cu trimitere clară către problema Carol-Zizi Lambrino.
Răspuns alunecos, corporate: "Bunicul mi-a povestit despre Regele Carol al II-lea punând accent pe deciziile bune pe care acesta le-a luat pentru ţară şi pentru oameni. Deciziile pe care omul Carol al II-lea le-a luat în viaţa de zi cu zi au fost mai puţin importante în discuţiile mele cu Bunicul".
Și tot așa. Din punctul meu de vedere, din interviu nu poți să afli mare lucru. Cum ar fi zis Nicolae, când mai vorbea în engleză: ”No way!”. Nu cred că astfel de evenimente îi pot asigura revenirea în linia de succesiune a Casei Regale, dar sunt sigur că ar avea succes în jocul politic. În care, fie că vrea, fie că nu, a și intrat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu