INTERVIU: Elan Schwartzenberg explică noua lege a vânătorii

Elan Schwartzenberg
Elan Schwartzenberg

Noile prevederi legale pentru vânătoare și gestionarea fondurilor cinegetice au dat naștere multor controverse. De Ce News a discutat despre aceste prevederi controversate cu omul de afaceri Elan Schwartzenberg. Reprezentanții asociațiilor de vânători și pescari spun că noua reglementare favorizează micile asociații și le discriminează pe cele mari.

De Ce News: Care sunt modificările aduse reglementărilor vânatului și pescuitului?

Elan Schwartzenberg: OUG 102 / 2010 pentru modificarea si completarea Legii 407 /2006 ( legea vanatorii ) a adus modificari asupra definirii notiunii de gestionar consacrat si a modului de atribuire a fondurilor cinegetice. Astfel, gestionarul consacrat este persoana juridica romana licentiata, cu drept de a obtine gestiunea faunei cinegetice pe un fond cinegetic daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: a avut calitatea de gestionar in contractul de gestionare anterior organizarii atribuirii directe pentru fondul cinegetic respectiv; contractul de gestionare nu a incetat din culpa sa; isi manifesta in continuare intentia de a gestiona fauna cinegetica de pe fondul respectiv; nu are datorii privind plata tarifului de gestionare si accepta acest tarif.

De Ce News: Cum se atribuie dreptul de gestionare ?

Elan Schwartzenberg: Atribuirea dreptului de gestionare poate fi directa  cand se face dovada ca proprietarii au in proprietate mai mult de 50% din suprafata fiecarui fond, se atribuie gestionarilor consacrati , la cerere, cate 5 fonduri plus 50% din fondurile pe care le-au gestionat si au ramas neatribuite. ( in cazul RNP se atribuie 200 fonduri plus 50% ). Aceasta atribuire contribuie la mentinerea numarului de vanatori in cadrul asociatiilor si la o continuitate a unei bune gestionari a vanatului in timp. De asemnea, se atribuie pana la 5 fonduri institutiilor de invatamant (cu profil vanatoarea ) care nu au fost atribuite si le-au gestionat pana in prezent. Se atribuie prin licitatie publica – statul incaseaza sume mai mari din tariful de gestionare.

De Ce News: Există și alte beneficii ale noilor prevederi legale?

Elan Schwartzenberg: A fost introdusa o noua prevedere, aceea de se putea realiza un schimb de fonduri intre gestionari, fapt ce duce la o gestionare mai buna prin comasarea anumitor fonduri si reducerea cheltuielilor de intretinere si paza.

AGVPS : „Noua lege are prevederi neconstituţionale!”

Potrivit directorului Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS), Nicolae Şelaru, pentru noile modificări, asociaţia a fost consultată dar nu s-a ţinut cont de toate punctele de vedere aduse în discuţie. „Ordonanţa are prevederi neconstituţionale, discriminatorii, fără precedent, pentru categoriile de gestionari. Asociaţiile mici primesc totul, iar cele mari pierd foarte mult”, a explicat Şelaru. În opinia sa, „toate asociaţiile vor ataca această ordonanţă în instanţele judecătoreşti”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel