Intervenţia Iranului în regiunea arabă a devenit "periculoasă", susţine şeful Ligii Arabe

Şeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a avertizat marţi că intervenţia Iranului în regiunea arabă a devenit "periculoasă", relatează dpa.

"Intervenţia Iranului în afacerile arabe a început să ia forme mai periculoase, de la alimentarea crizelor în diferite ţări, până la ameninţarea securităţii navigaţiei şi aprovizionării energetice", a declarat Ahmed Aboul Gheit în cadrul unei conferinţe a miniştrilor de externe de la Cairo.

Iranul i-a sprijinit pe rebelii houthi din Yemen în conflictul lor cu guvernul recunoscut internaţional al preşedintelui Abd Rabu Mansour Hadi. Din 2014, houthi au deţinut controlul capitalei yemenite Sanaa, în care se află mai multe instituţii cheie ale statului.

"Repetăm apelul nostru la Iran să înceteze să intervină pe scena din Yemen, să înceteze să susţină miliţiile cu bani şi arme şi să înceteze să transforme teritoriile din Yemen în platforme pentru a ameninţa securitatea şi stabilitatea ţărilor vecine", a mai spus Aboul Gheit.

Şeful organismului panarab i-a acuzat pe rebelii houthi că sunt responsabili pentru deteriorarea situaţiei umanitare din Yemen.

"Partea houthi nu ia propriile decizii, ci le primeşte dintr-o altă ţară", a spus el, referindu-se la Iran.

Conflictul din Yemen s-a intensificat din martie 2015, când rebelii houthi au avansat spre capitala temporară a guvernului recunoscut internaţional, de la Aden, determinând Arabia Saudită şi aliaţii săi suniţi să înceapă o campanie aeriană împotriva grupului şiit.

Saudiţii se tem că rebelii vor permite Iranului şiit să dobândească o poziţie strategică în Peninsula Arabă, notează dpa.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23