Interpreții operei Oedipe, aplaudați la scenă deschisă, la finalul concertului

2 septembrie. London Philarmonic Orchestra. Foto Andrei Gindac
2 septembrie. London Philarmonic Orchestra. Foto Andrei Gindac

Spectacolul cu opera Oedipe, în versiune concertantă, a deschis sâmbătă seară, la Sala Mare a Palatului, ediția 2017 a Festivalului Internațional "George Enescu", protagoniștii evenimentului fiind răsplătiți cu îndelungi aplauze de publicul meloman prezent la eveniment.

La 81 de ani de la premiera franceză, la 59 de ani de la premiera românească și la 136 de ani de la nașterea lui George Enescu, London Philharmonic Orchestra a evoluat împreună cu Corul Filarmonicii "George Enescu" și Corul de Copii Radio. La pupitru s-a aflat celebrul Vladimir Jurowski, directorul artistic al festivalului.

(w670)

2 septembrie. London Philarmonic Orchestra. Foto Andrei Gindac 

Distribuția a fost una de excepție: baritonul Paul Gay (Oedipe), basul Sir Willard White (Tiresias), baritonul Christopher Purves (Creon), tenorul Graham Clark (Păstorul), bașii Mischa Schelomianski (Marele Preot), In Sung Sim (Phorbas) și Maxim Mikhailov (Străjerul), baritonul Boris Pinkhasovich (Teseu), tenorul Marius Vlad Butunoiu (Laios), mezzosopranele Ruxandra Donose (Iocasta) și Ildiko Komlosi (Sfinxul), soprana Gabriela Iștoc (Antigona), mezzosoprana Felicity Palmer (Meropa).

(w670)

2 septembrie. London Philarmonic Orchestra. Foto Andrei Gindac 

"Întotdeauna m-am gândit la Oedipe ca la o lucrare pivot a secolului XX și mi-am dorit să o pot dirija, așa că este o imensă onoare și bucurie să o dirijez la Festivalul Enescu 2017, alături de artiști români și străini", a declarat Vladimir Jurowski, la conferința de presă premergătoare spectacolului. 

(w670) Baritonul

Baritonul Paul Gay a interpretat rolul Oedipe

Interpretul rolului titular, Paul Gay (Oedipe) a afirmat că este primul solist francez care interpretează la București acest rol.

"Este în limba mea maternă și este incredibil că mă pot exprima în acest rol. Am avut sprijinul întregii echipe. Este un rol foarte intens și are multe nuanțe, de la tristețe, la disperare și chiar bucurie", a spus Paul Gay.

Mezzosoprana Ruxandra Donose (Iocasta) a mărturisit că, alături de colegii ei români din distribuție, cunoaște opera Oedipe "din tinerețe, din pruncie chiar", în urmă cu 17 ani interpretând rolul Antigonei pe scena Operei de stat din Viena.

(w670) Mezzosopra

Mezzosoprana Ruxandra Donose. Foto Cătălina Filip

"Iocasta este un personaj care se exprimă prin iubire", a mai spus Ruxandra Donose.

La rândul său, mezzosoprana Felicity Palmer (Meropa) a mărturisit că este pentru prima dată când interpretează Enescu.

"Este pentru prima dată când interpretez Enescu. (...) Sunt convinsă că va fi un concert minunat. Iar lucrul care mă bucură cel mai mult este că voi interpreta doar la începutul Actului II, așa că mă voi putea bucura de restul operei, alături de public", a declarat artista.

(w670)

Sir Willard White

Spectacolul de deschidere, un adevărat eveniment multimedia, a beneficiat de versiunea regizoarei Carmen Lidia Vidu, care a declarat că ideea de a face un spectacol multimedia i-a aparținut lui Vladimir Jurowski.

"A fost o muncă foarte dificilă, de mai bine de jumătate de an, zi de zi. M-am gândit în primul rând la public, și am închis ochii și mi-am imaginat cum ei ascultă muzica și ce ar putea vedea în fața privirii astfel încât să nu deranjez muzica, și nici soliștii, și totuși subtil, subliminal, să construiesc un univers. Și-atunci, pe o foaie contemporană foarte grafică, am plonjat în elemente care să țină de praf de stele, profeții, statui sparte, frânturi de temple, elemente care vin dintr-o vreme antică, dar care reformulate într-o cheie poetică pot să creeze un univers puternic pentru privitor", a precizat regizoarea.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy