Informații din Guvern. Legea salarizării, cuplată cu reforma funcției publice

Viceprimarul Vasile Dîncu a declarat, miercuri seara, la TVR 1, că legea salarizării, la care Guvernul Cioloș începe să lucreze, va fi cuplatâ cu reforma funcției publice, în csre trebuie prevăzute principii de echitate și ierarhie. 

Vasile Dîncu a explicat, la TVR1, că ministrul Muncii, Ana Costea, a anunţat că, până la mijlocul lunii februarie, se vor finaliza consultările cu partenerii sociali în privinţa legii salarizării, pentru a vedea standardele pentru fiecare profesie, modul cum se poate obţine performanţă şi pentru a se aplica principiile, cum ar fi cel al echităţii şi cel ierarhic.

"Trebuie discutat cu fiecare minister, cu fiecare categorie ocupaţională, pentru a vedea standarde. Acum suntem pregătiţi la fiecare minister cu standarde pentru fiecare profesie, vorbim de standarde de cost, despre modul în care se poate obţine performanţă, ce înseamnă performanţă într-o anumită muncă, să vedem, să aplicăm câteva principii", a precizat Vasile Dâncu.

"Există o grămadă de categorii de bugetari care câştigă mai mult decât preşedintele României"

Vicepremierul a adăugat că "Ar trebui un principiu ierarhic, să existe un raport între cel mai mic salariu şi cel mai mare salariu, raportat la salariul preşedintelui ar trebui să fie acesta. În acest moment, există o grămadă de categorii de bugetari care câştigă mai mult decât preşedintele României. În acest moment, este foarte clar că noi trebuie să construim un standard de salarizare unic în România, pentru că România este plină de privilegii".

"Legea aceasta a salarizării o vom cupla cu reforma funcţiei publice"

Vasile Dâncu a subliniat că "Legea aceasta a salarizării, la care începem să lucrăm foarte serios acum, o vom cupla cu reforma funcţiei publice. Adică, noi ar trebui ca, în cadrul reformei funcţiei publice, să vedem câţi funcţionari publici, ştim că în mare sunt în jur de 150.000, 10 % din cei ocupaţi în administraţie. Între funcţionarii publici şi cei ocupaţi în spaţiul public din zona bugetară e o diferenţă şi trebuie să construim, şi pentru aceştia, şi pentru personalul bugetar, standarde care să respecte importanţa socială a muncii şi care să se cupleze cu salarizarea, pentru că trebuie să asigurăm demnitatea celor care lucrează în spaţiul administraţiei. Nu poţi numai să le ceri oamenilor să facă performanţă şi, în acelaşi timp, să nu dai nimic. Nu poţi, în acelaşi timp, să vorbeşti despre funcţionarii publici ca fiind ăla care te umileşte la ghişeu".

"Fiecare va avea o şansă să se integreze în sistem"

"Vom propune criterii, sisteme de formare pentru cei care există acum, nu înseamnă că, dacă sunt mai în vârstă sau nu au studiile necesare, nu vor avea posibilitate, fiecare va avea o şansă să se integreze în sistem, însă vor fi criterii şi nu se va mai face asta după bunul plac al politicienilor, după vremurile care vin", a mai explicat Dîncu.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy