EXCLUSIV  Indiciu exploziv: Erdogan a știut! Care a fost planul

Profesorul Daniel Barbu crede că președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a știut că era pregătită o lovitură de stat, dar s-a folosit de ea. 

Profesorul Daniel Barbu a opinat, pentru dcnews.ro, că "Erdogan părea destul de pregătit și nesurprins. Mesajul pe care l-a difuzat pe Facetime, deși era o oră târzie din noapte, se presupunea că e în vacanță și a apărut în costum cu cravată, gata să adreseze un mesaj, care nu era adresat națiunii, era adresat moscheilor și le cerea să difuseze acest mesaj și să-i mobilizeze pe susținătorii săi. Părea oarecum pregătit. Faptul că atunci când a ajuns la Istanbul pe Ataturk și a spus că a fost un act divin ce s-a întâmplat, fie știa despre puci și măsurase faptul că nu e o mare mobilizare, nu întreaga armată va lua parte și l-a lăsat să se desfășoare ca să poată să-l înfrângă și să se folosească de el pentru a elimina toți inamicii regimului său. Într-o singură zi, 6.000 de ofițeri, 2.500 de magistrați au fost arestați sau demiși. Pentru Erdogan e o ocazie excelentă să epureze toate aparatele statului de justiție și de apărare și să-și asigure un control efectiv și total asupra acestor aparate". 

VEZI ȘI: EXCLUSIV Masca a căzut: "Mă uitam cum își arată fața violentă". Paradoxul loviturii de stat

Senatorul ALDE a mai spus că "era în vacanță, asta era versiunea oficială, dar nu arăta în vacanță cu cămașă, cravată, sacou de costum. Părea la birou, nu la relaxare". 

Erdogan a știut

"Nu cred că a orchestrat lovitura de stat. Putem avansa, ca ipoteză, e că a aflat. E totuși o operațiune greu de înțeles că poate fi păstrată secretă, mai ales că armata era parțial epurată. Ce pot să-mi închipui, cu titlu de ipoteză, e că Erdogan a știut de această încercare de puci, și-a dat seama că nu este largă, că sunt câteva segmente ale aviației și marinei și doar câteva trupe de uscat și a lăsat-o să înceapă pentru a o atrage în capcană. Nu e prima dată când se întâmplă un asemenea lucru: toate dictaturile sunt pline de asemenea episoade când regimul permite începutul de revoltă pentru a-l zdrobi mai eficient și a da o lecție tuturor", a mai spus profesorul Barbu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel