Incident la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Angajat SANCȚIONAT

În spațiul public, în ultimele zile, au apărut acuzații la adresa conducerii Muzeului Satului „Dimitrie Gusti”.

Conducerea a transmis un comunicat în care explică că, „în niciun moment conducerea Muzeului Satului nu a interzis afișarea drapelului național".

„O astfel de decizie este de neconceput într-un muzeu a cărei principală menire, neschimbată de la înființarea sa, este aceea de a prezenta și prezerva elemente esențiale ale identității naționale ale națiunii române. Nu este vorba despre așa ceva și toți cei care lucrează în cadrul muzeului resping cu fermitate această acuzație", se precizează în comunicatul citat.

„Incidentul din data de 10 iunie 2017 s-a născut ca urmare a depășirii atribuțiilor de către un angajat al muzeului din cadrul Departamentului de Comunicare Publică, iar textul citat în relatările din mass-media a fost scris de acesta și trimis de pe e-mailul personal, fără a înștiința conducerea Muzeului și fără a avea aprobarea acesteia. Textul nu este oficial și nu poartă semnătura conducerii Muzeului. Stilul folosit și modul greșit de comunicare au creat neînțelegeri și confuzie, pe care conducerea Muzeului Satului le regretă și pentru care își cere scuze. Intenția nu a fost de a interzice manifestări și nici de a reglementa modul de exprimare al participanților la eveniment. Muzeograful în cauză a fost sancționat și nu mai face parte din Departamentul de Comunicare Publică al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti".

Este important de precizat faptul că evenimentul nu a fost unul cu caracter spontan. Acțiunea organizată de Asociația "Calea Neamului" pe 10 iunie 2017 a fost aprobată de conducerea Muzeului încă din luna mai a acestui an. Aprobarea nu cuprinde niciun fel de condiționare de natură identitară, nu interzice teme sau valori identitare. Muzeul a pus la dispoziția participanților curtea casei Berbești, sonorizarea și logistica necesară desfășurării evenimentului, precum și o echipă de muzeografi coordonată de directorul de programe culturale, care și-au dat tot concursul în organizarea acestuia", conform comunicatului la care facem referire.

„De asemenea, cu privire la acuzația că „Eminescu este interzis la Muzeul Satului", este important de menționat că aceasta este nefondată, având în vedere că în fiecare an pe 15 ianuarie se deschide anul cultural la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti" cu acțiunea culturală ,,Dor de Eminescu".
Regretăm acest incident și oferim asigurări că în continuare personalul Muzeului Satului se va dedica păstrării și transmiterii moștenirii culturale a satului românesc, și prezentării lor unui public mereu mai numeros, interesat de un muzeu care a devenit un adevărat fenomen cultural. Sperăm ca, prin măsurile organizatorice luate, astfel de incidente să nu se mai repete", se încheie astfel comunicatul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel