Impozit gospodărie. Ce spune ministrul lui Ponta

Ioana Petrescu, ministrul de Finanțe din timpul Guvernului Ponta a explicat avantajele și dezavantajele impozitului global pe gospodărie. Ministrul a explicat cum se aplică acest sistem în SUA, cum poate fi aplicat în România și care este adevăratul scop al implementării sale. 

Ioana Petrescu spune că în SUA, completarea veniturilor globale sunt o adevărată povară, care poate dura și câteva zile. 

"Pentru mine, completarea formularelor pentru impozitul pe venit global în sistem american a fost un chin. Timp de 14 ani, in fiecare primăvară, timp de câteva zile, adunam documente, le puneam teanc pe birou, mă aprovizionam cu ciocolată (pentru menținerea sănătății mintale pe parcursul procesului) și mă apucam de buchisit formularele Fiscului american. Era o îndeletnicire cât se poate de neplăcută, care, sincer, nu îmi lipsește! Ca să vă dați seama despre ce vorbesc, ultima declarație de venit pe care am depus-o la Fiscul american pentru un an complet petrecut în SUA a avut 7 pagini și a fost însoțită de documente doveditoare," povestește Ioana Petrescu pe blogul său.

Totodată, ministrul a explicat prin exemple concrete cum poate funcționa în România acest sistem de impozitare globală pe gospodărie. 

"Ceea ce știm este că în planul de guvernare al actualului Guvern există o serie de deduceri fiscale care se pot realiza mult mai usor într-un sistem cu impozit pe venit global, adică știind care sunt veniturile totale ale unei persoane sau familii. De exemplu, se doresc „deduceri fiscale acordate familiilor cu copii, 1.600 de lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 de lei/lună și 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 – 10.000 lei/lună.” Astfel de deduceri sunt mai bine țintite către cei nevoiași, dar nu pot fi realizate dacă nu se știe venitul întregii familii și acest lucru se poate face printr-un sistem de impozitare pe gospodărie," a mai scris Ioana Petrescu.

Adevăratul scop al noii reglementări

Ministrul Ioana Petrescu spune și care este adevăratul scop al introducerii impozitului pe gospodărie

"Guvernul a anunțat că dorește să introducă un impozit pe gospodărie în stil american, adică să introducă posibilitatea ca mai multe persoane, înrudite sau nu, să își declare veniturile împreună, dacă au cheltuieli deductibile comune. Aceste cheltuieli deductibile sunt cheltuieli cu activități care de obicei nu se declară la Fisc: meditații pentru copii, lecții de balet etc. Se dorește, în acest fel, aducerea la suprafața a acestor activități. Se mizează pe faptul ca un client va insista să primească factură pentru acest tip de servicii, pentru a putea beneficia de deducerile fiscale. De asemenea, se pot deduce, conform Ministrului Muncii, și cheltuieli cu asigurări medicale și taxe școlare, cheltuielile cu îmbrăcămintea și mâncarea, cât și contribuțiile la pensii private," a explicat ministrul de Finanțe din timpul Guvernului Ponta.

[citeste si]


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel