EXCLUSIV  Culisele scandalului PENSIILOR PRIVATE. Ce fac de fapt BĂNCILE cu banii

Banca
Banca

Bogdan Hosu, liderul confederației sindicale Cartel Alfa spune că prin lege, companiile private care administreaza fondurile de pensii sunt obligate să investească în titluri de stat. Hosu spune că tot scandalul legat de naționalizarea pilonului doi de pensii a pornit de fapt de la o neînțelegere. 

Liderul de sindicat a explicat că toate companiile private care administrează pilonul doi de pensii nu pot face alte investiții, în afara titlurilor de stat, decât într-un procent foarte mic. Adevărata problemă ar fi faptul că administratorii acestor fonduri nu își asumă niciun risc și nu asigură rentabilitatea scontată. 

"Companiile private care administrează fondurile de pensii sunt obligate prin lege să investească în titluri de stat. Ei au o marjă obligatorie pe care trebuie să o investească în titluri de stat. Deci ei nu pot investi în acțiuni de întreprindere, decât într-un procent relativ mic. Tocmai pentru că atunci când s-a făcut legea, ideea de bază era să nu mărim riscul legat de acest lucru. Nu s-a dorit ca administratorii de fonduri private să aibă o responsabilitate în structură. Administratorii nu răspund cu nimic, dacă vă uitați în lege," a declarat pentru DCNews Bogdan Hosu. 

Liderul Cartel Alfa a explicat de la ce a pornit tot scandalul legat de posibila naționalizare a pilonului doi de pensii. 

"Tot acest scandal care se vehiculează în mass-media este de fapt asupra unei chestiuni care nu s-a înțeles foarte clar. Faptul că de la salariat s-au luat șase puncte procentuale care la total depunere pentru pilonul 1 de pensie angajator-angajat înseamnau de fapt aproximativ 23 %. Asta însemna că ar trebui ca  pilonul doi de pensii, administrat privat, dar care este imperativ impus să asigure cel puțin o rată de rentabilitate de 23, cât s-a extras din pilonul I,  plus încă 3-4 procente ca să dea acoperire măcar la limita de inflație, alături de  încă ceva în plus. De fapt problema este că tot riscul este asumat de stat și de cetățean," a mai spus Hosu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel