Guvernul, pe punctul de a rupe acordul cu FMI

Negocierile  dintre Guvernul României şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional se pare că au intrat într-un impas. În aceste condiții, Guvernul ar putea rupe acordul cu instituţiile internaţionale. Discutiile cu FMI vor fi reluate vineri la ora 15.

FMI a impus condiţii extrem de dure privind bugetul pe 2015. Este vorba de un deficit mai mic cu câteva miliarde de lei faţă de nivelul convenit anterior. Astfel, este pusă în pericol majorarea pensiilor şi salariilor, deja anunţată.

Principala dispută dintre Guvern şi FMI este legată de nivelul deficitului bugetar preconizat pentru 2015. Dacă Fondul a propus un nivel al deficitului de 0,9% din PIB, Guvernul nu acceptă un deficit mai mic de 1,4%.

În cazul în care guvernul român ar accepta deficitul propus de FMI va fi nevoit să reducă o parte din cheltuielile pe care şi le-a propus legate de creşterea nivelului salariilor şi a pensiilor. În plus, FMI are rezerve faţă de oportunitatea şi sustenabilitatea reducerii CAS la angajator cu 5%, deşi această măsură a fost deja adoptată.

Citește și: TVA de 9% la PRODUSE BIO, în BUGETUL pe 2015 - anunțul făcut de ministrul Bugetului, Darius Vâlcov

"Am fost informat de echipa tehnică de la minsiter că azi-noapte, în cadrul discuțiilor tehnice, Fmi ar fi introdus în discuție acest element nou – acela de a lua în calcul discrepanțele istorice, lucru care, din punctul nostru de vedere, dacă s-ar porni la o negociere de 0,9% deficit pe cash, ar pune in genunchi economia romaneasca. Nu putem accepta sa se schimbe regulile in timpul jocului. Sub nicio forma nu ne permitem sa coboram deficitul sub 1,4%. Oricum, din punctul meu de vedere și această cifră este mică. Sub nicio forma nu vom accepta asa ceva. Voi negocia in interesul Romaniei", a spus Darius Valcov la Antena 3.

Ministrul a precizat ca diferența 3,5-4 miliarde lei creata de un deficit mai mic ar veni din banii de investiții în instrastructură, educație, sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel