Paradoxul din Deltă: Plătesc să merg la schi, dar nu plec cu telefericul acasă

Delta Dunării
Delta Dunării

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu, susţine că nu va retrage propunerile de modificare a pescuitului recreativ în Rezervaţie, în urma reacţiilor primite pe care le compară cu cele privind limitarea capacităţii motoarelor ambarcaţiunilor care circulă în Deltă.

"Nu există niciun argument care să mă convingă să retrag propunerile privind interzicerea capturării exemplarelor din cele patru specii de către pescarii recreativi. Readucem pescuitul recreativ din România pe făgaş, aşa cum se întâmplă peste tot în Europa. Dar sunt mulţi pescari recreativi care nu sunt educaţi şi ei încă mai cred că a pescui recreativ înseamnă să-ţi compensezi din cheltuielile venirii în Deltă de la Buzău, Cluj sau eu ştiu de unde prin cantităţile extrase. Permisul este zero lei, deci ei nu au niciun argument. Şi eu plătesc să merg la schi, dar nu plec cu telefericul acasă", a declarat, pentru Agerpres, guvernatorul Rezervaţiei.

Muşetescu a comparat reacţiile primite la propunerile privind pescuitul sportiv în Delta Dunării cu cele pe tema limitării capacităţii motoarelor ambarcaţiunilor care circulă în Deltă.

"Este acelaşi tip de reacţie ca cel primit după propunerea noastră de a limita accesul motoarelor puternice pe ghioluri. Sunt pescari aşa-zişi recreativi care nu primesc cu plăcere ideea că nu mai pot opri capturile", a mai spus guvernatorul Muşetescu. El a precizat că a înţeles argumentul operatorilor turistici şi că a retras propunerea în contextul în care poate fi pusă în practică soluţia controlului vitezelor ambarcaţiunilor prin intermediul sistemelor radar.

La începutul acestei luni, Muşetescu a anunţat că Administraţia RBDD a propus ca începând de anul viitor pescarii sportivi din Deltă să nu mai poată lua cu ei exemplarele capturate din patru specii de peşti - crapul, somnul, şalăul şi ştiuca. În plus, pentru ultimele trei specii amintite, în Rezervaţie, va fi permis doar pescuitul recreativ cu năluci artificiale. Propunerile au fost înaintate Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi ar putea fi cuprinse în ordinul de anul viitor pentru prohibiţia pescuitului în România.

În urmă cu aproape două luni, operatorii privaţi de turism din judeţ şi unele autorităţi din Deltă au criticat Administraţia RBDD, din cauză că a dorit modificarea Regulamentului de acces şi circulaţie a ambarcaţiunilor în Rezervaţie. În urma nemulţumirilor exprimate public, guvernatorul Rezervaţiei a decis retragerea propunerilor, iar operatorii turistici au anunţat că au început o campanie de strângere a semnăturilor pentru modificarea legii nr. 82/1993 privind înfiinţarea Rezervaţiei, astfel încât populaţia să aibă reprezentanţi în conducerea Administraţiei RBDD.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel