Guvern Orban | Toni Neașcu: Opoziția va avea o sarcină ușoară la CCR

Guvern PNL
Guvern PNL

Toni Neacșu spune că „asumarea răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat și a asigurărilor sociale este neconstituțională”.

„Am mai spus-o: asumarea răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat și a asigurărilor sociale este neconstituțională și va cădea la Curtea Constituțională.

În plus față de orice altă lege, acestea fiind reglementate de art. 73 din Constituție, bugetul de stat beneficiază de o reglementare distinctă: art. 138 și art. 65 alin., 2 lit. b).

Potrivit acestor texte, bugetul public se elaborează de Guvern și se supune aprobării Parlamentului, în ședință comună.

Asumarea răspunderii nu înseamnă supunerea spre aprobare, ci impunerea unui buget Parlamentului ca sancțiune fie pentru că nu se depune moțiune de cenzură, fie că aceasta este respinsă.

Dacă toate celelalte legi se adoptă și atât (legea asupra cărei se asumă răspunderea fiind considerată adoptată), bugetul public național trebuie supus obligatoriu "aprobării" (dex: acceptare, admitere, consimțire, încuviințare), noțiune constituțională cu semnificație diferită de "adoptare". (dex: acceptare, însușire, primire, votare).

Efectul sancționator al asumării răspunderii Guvernului nu este, potrivit art. 114 alin. 3 din Constituție, "aprobarea" proiectului de lege ci doar "adoptarea" lui, termenii nefiind sinonimi constituțional.

Și fără să aibă constituționaliști excepționali, opoziția va avea o sarcină ușoară la CCR”, a scris, vineri, Toni Neacșu pe contul său de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel