Greșeli de manual în campania electorală

Ideea că un politician poate avea performanță, chiar dacă a avut o campanie electorală slabă, este falsă. Cum să cred că va lua decizii bune pentru celilalți, dacă nu a fost în stare să ia decizii bune, pentru sine?

Reciproca nu e valabilă: candidați care au strălucit la alegeri pot să dea chix, în funcție, dar asta nu o poți spune evaluând campania electorală.

Din păcate pentru Crin Antonescu, până acum constat că ignoră toate regulile manualului de comunicare pentru alegeri. Dacă o ține tot așa, va avea succes doar din întâmplare. (Nu exclud că s-ar putea să se fi răsturnat, în ultima vreme, toate regulile care ghidează domeniul, dar nici nu aș paria pe această situație extrem de improbabilă).

Cu un electorat extrem de polarizat, ca acela din România, unde falia dintre băsiști și anti-băsiști este de netrecut, a te plasa la mijloc, în afara dezbaterii, este un risc mortal.

Victor Ponta s-a poziționat foarte clar în opoziție cu Traian Băsescu, păstrând mesajul USL. Fapt confirmat de toate sondajele. Aproape de jumătatea campaniei, tot ce a făcut PNL și liderul său au fost câteva discursuri acide la adresa premierului, plus o amenințare cu tribunalul, pentru desființarea USL.

Nicio temă nouă nu a fost lansată, ori nu a ajuns la public.  Nimic semnificativ despre Merkel, conflictul din Ucraina,  armata sau politica externă comună, Comisia Europeană.

Ponta, de pildă, a angajat dezbaterea pe tema Ucraina (ne paște un război, CSAT). S-a ales cu un perdaf de la Traian Băsescu, ok, dar asta n-a făcut decât să-i amplifice mesajul. Oricum, electoratul USL nu credea ce spune președintele și n-o să înceapă taman acum, înainte de alegeri. Iar băsiștii nu votează, orice ai face, cu PSD.

Ponta a lansat, de asemenea, tema suspendării și a susținut-o cu o contestație la CCR. Nu înțeleg de ce nu a ieșit Crin Antonescu, ce speră, să obțină voturi de la electoratul lui Blaga?

Un partid liberal, având în siglă cuvântul ”național”, a ratat și momentul  mobilizării generale și scandalul cu Patapievici. E greu de crezut că o să-l ierte intelectualii care își puneau papion anti-Marga, director la ICR.

Ideea că va ajunge la rezultatele din 2009, cu o campanie molcomă, tip ”Revoluția bunului simț”, este riscantă. Nu contest că ar putea prinde un mesaj de reconciliere, după obsedantul deceniu dominat de confruntările cu Traian Băsescu. Pe de altă parte, situația din Est a schimbat așteptările publicului. Pentru prima dată din 1999, revine teama de un conflict militar. Iar profilul liderului de război este total diferit de al unui lider de pace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel