Germania: O înfrângere a SPD în bastionul său Bremen la alegerile regionale de pe 26 mai ar putea ameninţa coaliţia cu conservatorii

Partidul Social Democrat german (SPD) ar putea pierde, după mai mult de şapte decenii, controlul asupra landului Bremen în urma scrutinului regional de pe 26 mai, o înfrângere care ar putea grăbi sfârşitul coaliţiei sale tensionate cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, transmite miercuri Reuters. 

Rezultatele sondajelor preelectorale reflectă dezamăgirea susţinătorilor SPD faţă de un partid despre care cred că şi-a pierdut identitatea după 10 ani petrecuţi într-o mare coaliţie cu conservatorii, din ultimii 14 ani în care cancelar a fost Angela Merkel. Cursa electorală de la Bremen, a cărui puternică bază comercială şi industrială a fost afectată de declinul şantierelor navale de pe Weser şi al portului Bremerhaven de la Marea Nordului, este una cu rezultat incert. Conform sondajelor, SPD este creditat cu 25% din intenţiile de vot - după ce în alegerile din 2015 obţinuse 32,8% -, aflându-se cu un punct în spatele Uniunii Creştin-Democrate (CDU), care propune în Bremen o figură politică nou, Carsten Meyer-Heder, un om de afaceri de succes în IT. Bremen are cea mai ridicată rată a şomajului, 9,7%, dintre toate landurile germane, comparativ cu rata de 2,8% din Bavaria, spre exemplu.

Oraşul îşi reconfigurează economia, îndreptându-se spre sectoare noi precum logistica şi tehnologia, iar fabrici ale Mercedes şi Airbus şi furnizorii lor asigură peste 15.000 de locuri de muncă. Pierderea Bremenului, cel mai mic land, cu o populaţie de doar 680.000 de locuitori, ar echivala cu un cutremur pentru SPD, care l-a condus timp de 73 de ani. Niciun alt land nu a mai fost condus de un partid o perioadă atât de lungă.

'Bremen este mic, dar impactul psihologic al acestor alegeri este mare', a declarat Kevin Kuehnert, liderul stângist al aripii de tineret social-democrate JUSOS. Pentru unii, cum sunt susţinătorii lui Kuehnert, un rezultat slab al SPD ar fi un semnal clar pentru schimbare şi o agendă mai pronunţat de stânga în opoziţie. SPD îşi va analiza rolul în coaliţie la sfâşitul acestui an, după încă trei scrutine în trei foste landuri est-germane, iar partidul este divizat în ce priveşte rămânerea la guvernare. Lidera sa, Andrea Nahles, vrea ca marea coaliţie să continue şi, marţi, a declarat că aceasta 'nu este ameninţată de niciun rezultat'.

Însă, potrivit liderului social-democrat din Bremen, Carsten Sieling, o înfrângere i-ar putea determina pe membri să ceară încetarea colaborării cu conservatorii şi ar conduce, în cele din urmă, la alegeri anticipate, riscante atât pentru SPD, cât şi pentru blocul conservator al cancelarului Angela Merkel.

La nivel naţional, SPD stagnează în sondaje la circa 17%, sub scorul de 20,5% din 2017, când a obţinut cel mai slab rezultat din anul 1933. Conservatorii au în jur de 29% în sondaje. Cu cele 19 procente la nivel naţional, Verzii sunt o problemă în plus pentru SPD şi ar putea sfârşi ca având rolul decisiv în formare unei coaliţii în Bremen. Dat fiind că este improbabilă continuarea coaliţiei SPD-Verzi la Bremen, mulţi social-democraţi speră că primarul Sieling va putea forma prima alianţă SPD-Verzi-Linke (stânga radicală) din vestul ţării. Conservatorul Meyer-Heding este însă încrezător în victorie. 'Pentru prima dată, există o şansă de schimbare şi asta îi motivează pe oameni. Acesta este ultimul bastion al SPD. Dacă vor pierde, va fi trimis un semnal naţional foarte puternic', a declarat el pentru Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel