Gasparik Attila, despre semnificaţiai zilei de 15 martie: Temă actuală, de multe ori, și astăzi!

Atilla Gasparik, Bernice Chan, Alex Bogdan (foto Adi Bulboaca)
Atilla Gasparik, Bernice Chan, Alex Bogdan (foto Adi Bulboaca)

Directorul executiv al Teatrului Național Târgu Mureș, Gasparik Attila, a transmis un mesaj despre ceea ce înseamnă, pentru el, ziua de 15 martie - ziua maghiarilor de pretutindeni.

"15 Martie e sărbătoare la maghiari. Putea să fie pentru toată Europa. Pentru mine e ziua de naștere a identității naționale. Nu numai a maghiarilor!  15 martie are și puternice influențe românești. Conotația sărbătorii naționale pentru Ungaria este izbucnirea revoluției din 1848, care debutează la 15 martie, un eveniment foarte important din istoria Ungariei, considerat fundamental pentru identitatea națională a poporului vecin.

1848 a fost un an al revoluției pe întregul continent european. Pe 15 martie 1848 ungurii s-au ridicat împotriva Coroanei Habsburgice. După evenimente sângeroase în Buda și Pesta, revolte și demonstrații în masă, Imperiul Habsburgic, aflat într-o situație dificilă, este forțat să accepte cele 12 puncte formulate de revoluționarii maghiari. Se formează astfel un nou guvern condus de revoluționari care adoptă Legile din Aprilie, o serie de reforme impuse de revoluționarul Lajos Kossuth cu scopul de a moderniza Ungaria și a transforma țara vecină într-un stat suveran. (DC News)

Mesajul pentru mine e primul punct din declarația formulată de tinerii revoluționari maghiari, condus de Petőfi Sándor: jos cenzura, vrem libertatea presei! Temă actuală, de multe ori, și astăzi", transmite Gasparik Attila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel