Urmărește emisiunea live


Fost ministru de interne, AUDIAT într-un dosar de interceptări ILEGALE

Un fost ministru de interne a fost audiat într-un dosar de interceptări ilegale.

Este vorba despre ministrul spaniol Jorge Fernandez Diaz. Acesta a negat vineri că ar fi avut cunoştinţă despre vreo operaţiune de interceptări ilegale ce l-ar fi vizat pe ex-trezorierul Partidului Popular (PP, de dreapta), în cursul audierii sale în faţa instanţei într-un dosar politic aflat în atenţia opiniei publice din Spania de mai multe săptămâni, relatează AFP.

Jorge Fernandez Diaz, ministru de interne în guvernul de dreapta condus de Mariano Rajoy între 2011 şi 2016, a răspuns negativ la întrebările judecătorului, potrivit unei surse judiciare care a preferat anonimatul. În timpul acestei audieri cu uşile închise, care a durat aproape două ore, fostul ministru a asigurat că nu avea cunoştinţă despre vreun dispozitiv montat în 2013 pentru a-l 'spiona' pe Luis Barcenas, ex-trezorier al PP, aflat pe atunci la putere.

Operaţiunea 'Kitchen'

El 'l-a scos din cauză' şi pe Mariano Rajoy, şeful guvernului de atunci, afirmând că nu a primit nici de la el, nici de la altcineva vreo instrucţiune în acest sens. Anchetatorii încearcă să afle ce rol a putut juca Fernandez Diaz în această operaţiune poliţienească ilegală, codificată operaţiunea 'Kitchen', vizând obţinerea de documente compromiţătoare pentru liderii de vârf ai PP deţinute de fostul trezorier al partidului.

Dacă această operaţiune a avut într-adevăr loc atunci este vorba de o 'trădare', i-a spus Fernandez Diaz judecătorului, potrivit aceleiaşi surse. Declaraţiile sale contrazic alegaţiile fostului său adjunct în Ministerul de Interne, Francisco Martinez Vazquez. Acest ex-secretar de stat pentru securitate a asigurat de fapt joi justiţia că a avut un schimb de mesaje telefonice cu şeful său în legătură cu operaţiunea respectivă şi că a certificat aceste SMS-uri în faţa unui notar.

'A negat orice implicare în operaţiune'

Deşi telefonul mobil al lui Fernandez Diaz a fost confiscat de justiţie, el nu conţinea 'niciunul din aceste mesaje' evocate de fostul său adjunct, a declarat presei avocatul ex-ministrului, Jesus Mandri. Clientul său, a adăugat el, 'a negat orice implicare în operaţiune' şi 'nu a aflat de ea decât din presă'.

Fernandez Diaz a fost inculpat în acest dosar pentru fraude, dezvăluiri de secrete şi deturnări de fonduri publice. Potrivit lui Fernando Grande-Marlaska, actualul ministru de interne în guvernul de stânga al premierului Pedro Sanchez, dosarul este 'foarte îngrijorător', în special pentru că 'membri ai forţelor de ordine au fost utilizaţi în scopuri strict partizane', a reacţionat el vineri pe canalul Sexta.

Dosarul 'Kitchen' a afectat şi mai mult imaginea PP, înlăturat de la putere în 2018 în urma unei afaceri tentaculare de corupţie. Scandalul a făcut ca în iunie 2018 liderul Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) şi actual şef al guvernului, Pedro Sanchez, să obţină votarea unei moţiuni de cenzură împotriva lui Rajoy, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel