Extindere Spaţiu Schengen. Corina Creţu, după propunerea CE: Oportunitate pe care România nu trebuie să o rateze

Foto Facebook Corina Crețu
Foto Facebook Corina Crețu

Comisia Europeană a prezentat miercuri o strategie pentru consolidarea frontierelor externe ale spaţiului Schengen şi pentru evitarea controalelor introduse de mai multe ţări în interiorul acestei zone de liberă circulaţie începând din 2015 şi accentuate de pandemie şi i-a solicitat Consiliului să dea undă verde ''cât mai curând posibil'' aderării României, a Bulgariei şi a Croaţiei la Schengen.

"Salut propunerea Comisiei Europene de extindere a Spațiului Schengen, astfel încât și România să devină parte a zonei de liberă circulație a Europei. Românii merită un statut egal cu cetățenii celorlalte State Membre, cu atât mai mult cu cât România îndeplinește criteriile tehnice de aderare la Spațiul Schengen de un deceniu.

De-a lungul acestor ani, atât Parlamentul European, cât și Comisia Europeană au susținut acest deziderat al României, cerând prin rezoluții succesive ca Spațiul Schengen să cuprindă și România, Croația și Bulgaria.Primirea României în zona de liberă circulație a Europei este o șansă majoră, care trebuie folosită la potențialul său maxim.

Țara noastră s-ar alătura, astfel, celorlalte State Membre care permit trecerea granițelor fără prezentare actelor de identitate și fără opriri pentru control. Beneficiile ar fi, așadar, incontestabile - atât pentru turism, cât și pentru comerț, IMM-uri sau transporturi etc.

Decizia e, acum, în mâinile Consiliului European, reprezentat de sefii de stat și de guverne ale celor 27 de state membre UE, ceea ce înseamnă că e nevoie de dialog constant și implicare politică la cel mai înalt nivel. E o fereastră de oportunitate pe care România nu trebuie să o rateze", transmite europarlamentarul Pro România Corina Creţu.

Comisia Europeană cere admiterea României, Bulgariei şi Croaţiei în Spaţiul Schengen, în cadrul strategiei de reformare a acestuia

Strategia prezintă măsuri esenţiale pentru susţinerea şi oferirea de compensare pentru lipsa controalelor la frontiere în cadrul Spaţiului Schengen, precum şi acţiuni de creştere a rezistenţei la viitoare provocări.

Comisia Europeană propune "un sistem eficient şi modern de management pentru frontierele externe ale Uniunii Europene", "consolidarea Spaţiului Schengen la nivel intern" şi "îmbunătăţirea sistemelor de guvernare pentru a stimula încrederea între statele membre şi pentru o mai bună pregătire în sensul gestionării crizelor". Strategia prevede finalizarea extinderii Spaţiului Schengen, astfel încât Bulgaria, România, Croaţia şi Republica Cipru să beneficieze deplin de sistemul liberei circulaţii.

Comisia Europeană aminteşte că "Bulgaria şi România au primit evaluări pozitive" privind integrarea în Spaţiul Schengen, iar, recent, acest lucru a devenit valabil şi pentru Croaţia. "Comisia Europeană consideră că acum este momentul cel mai potrivit pentru a da curs acestor evaluări pozitive şi cere Consiliului să ia măsurile necesare astfel încât Bulgaria, România şi Croaţia să devină membre ale spaţiului fără controale la frontierele statelor membre", subliniază Strategia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel