Experiența dezastruoasă a tehnocraților

Într-unul dintre ultimele sondaje, Institutul Avangarde anunță că guvernul tehnocrat a coborât deja la 20% în încrederea cetățenilor. În urmă cu 4 ani, în ianuarie 2012, când ultimul guvern Boc era măturat de la putere de mulțime, puțini credeau că, la o distanță atât de scurtă în timp, va exista un guvern mai slab decât acela.

După tragedia de la Colectiv, se spera că guvernul Cioloș va rămâne la putere și după alegerile din noiembrie 2016. Acum, întrebarea este dacă guvenul Cioloș va prinde acele alegeri. Nu, nu partidele politice aflate în genunchi astăzi, nu Parlamentul timorat, așa cum era pe vremuri Marea Adunare Națională, nu ei ar putea face schimbarea. Ci exact cei care au contribuit la aducerea tehnocraților la putere: mulțimea din stradă. Se va spune că, în România, manifestațiile reușesc doar cu sprijinul statului de drept. În curând, însă, statul de drept ar putea considera că guvernul Cioloș devine o vulnerabilitate la adresa siguranței naționale.

Mulți dintre miniştri nu sunt personalități, ci de-a dreptul personaje. Doamna de la Finanțe a intrat în istorie cu "munca pe doi lei". Doamna de la Muncă e vestită pentru felul în care fuge din Parlament și face scurte declarații baritonale, pe care nu le pricepe nimeni. Doamna de la Justiție reușeste să dea ordonanțe de urgență neconstituționale în scandalul interceptărilor. Doamna de la Fonduri Europene, de la care se așteaptă o absorție de 3 miliarde de euro anul acesta și o angajare pentru 6 miliarde, lipsește cu desăvârșire din peisaj. Domnului de la Agricultură i s-a pus pata pe capitalul românesc.
Exemplele ar putea continua cu majoritatea membrilor guvernului.

Tehnocrații se tem să apară în public, se tem să vorbească, și nu din cauză că nu sunt politicieni. Dacă stăpânești un domeniu nu ți-e teamă să-ți expui ideile, să intri în dezbateri, să încerci să-ți impui punctele de vedere.

În România continuă, cu energii sporite, războiul româno-român. Vechea clasă politică este îndoită, iar noua clasă politică nu are de unde să apară. În estul României, Rusia a dat drumul câinilor războiului. La vest de România, Uniunea Europeană nu are soluții nici pentru refugiați, nici pentru criza economică.

La București, nimeni nu poate răspunde cu adevărat la întrebarea "cine conduce astăzi România?". Președintele, din concedii și vizite externe? Parlamentul redus la o adunare de votanți ai unor legi, pe care nu le-au citit, necum să le fi înțeles? Guvernul Cioloş? Binomul?

Pentru ca o ţară să se dezvolte e nevoie nu doar de cătuşe, ci şi de unele lucruri poate mai puţin telegenice: investiţii româneşti şi străine, forţă de muncă, un proiect de ţară, o administraţie cât de cât funcţională, o Justiţie cât de cât logică în deciziile sale.

La aproape cinci luni de la tragedia din Colectiv, un lucru este sigur: experimentul tehnocrat trebuie să ia sfârşit. Munca zişilor tehnocraţi a început să dăuneze grav României. Destul că trăim acum sub relele moştenite din epoca Băsescu. Activitatea tehnocraţilor va sfârşi prin a afunda România şi mai mult în mizerie şi riscă să provoace grave tulburări economice şi sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel