Eugen Tomac a fost oprit de Poliția austriacă, în Aeroportul din Viena, și verificat la actele de călătorie.
Europarlamentarul Eugen Tomac a fost legitimat în Aeroportul din Viena, asta în ciuda faptului că de mai bine se o săptămână România a intrat în Air Schengen, Austria fiind singura țară care s-a opus, cât de mult a putut, pentru aderarea României la spațiul Schengen, deși îndeplinea condițiile încă de acum câțiva ani.
”Nu doar eu, ci toți pasagerii care au aterizat de la București la Viena, cu cursa care a plecat la 16:05, de pe Otopeni, au fost supuși controlului de pașapoarte.
În condițiile în care eu am protestat și am și spus că mi se pare un abuz pentru că suntem în Schengen și nu văd raționamentul pentru care suntem supuși controlului.
Evident că Poliția a executat doar niște dispoziții”, ne-a declarat, în exclusivitatea, europarlamentarul Eugen Tomac.
Întrebat dacă s-a mai confruntat cu o astfel de situație pe vreun alt aeroport din blocul comunitar, Tomac a afirmat că nu, în contextul în care prin prisma poziției pe care o are circulă în întreaga Europă, ”am zburat pe mai multe aeroporturi, nu există nicio situație similară, decât cea pe care am întâmpinat-o în Austria”. Mai mult decât atât, o cataloghează, scurt și la obiect: ”o formă de discriminare și un abuz inacceptabil”.
Amintim că România a intrat în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, cunoscut ca Air Schengen, iar aderarea are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne dintre statele membre Schengen, care aplică în întregime acquis-ul Schengen, fiind creată o singură frontieră externă, unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migrație, azil, precum și măsuri referitoare la cooperarea polițienească, judiciară sau vamală, arată Poliția de Frontieră, scrie Agerpres.
Potrivit MAI, sunt posibile verificări ale polițiștilor de frontieră, motiv pentru care este necesară, în continuare, ca pasagerii să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, scopul acestora este prevenirea infracțiunilor transfrontaliere și a migrației ilegale.
”Este important de menționat că toți pasagerii vor avea nevoie în continuare de un document de călătorie valabil.
În ceea ce privește minorii, precizăm că aceștia vor putea călători în Spațiul Schengen cu exact aceleași documente pe care trebuie să le dețină și la acest moment atunci când se deplasează în străinătate", a precizat Ministerul de Interne, citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu