Occidentalii ar trebui să se bucure fiindcă românii fac o anchetă internațională ca să dezvăluie dublul standard la produsele alimentare exportate de Vest. Așa zisa investigație declanșată de Ministerul Agriculturiii în colaborare cu OPC urmărește ținte false. Nu va rezolva nimic, iar sub perdeaua ei de fum nu se mai văd adevăratele probleme.
Singurii care câștigă ceva sunt inspectorii care s-au dus cu diurnă în plimbare prin magazinele din Blegia, și Germania ca să adune mostre.
Să presupunem că analizele vor avea același rezultat ca testele făcute de Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Și ce dacă? Ce se va întâmpla când vom afla de la ANSVSA că Nutella din România are compoziție diferită de Nutella din Belgia? O să renunțe românii la ciocolată? O să devină mai bune produsele no-name? Vor intra mascații peste șefii de la Kaufland, Mega Image sau Lidl? Uniunea Europeană nu e în stare să-și unifice sistemele fiscale, armatele și diplomațiile țărilor membre, cum să impună rețete unice la aluatul de pizza? Am acceptat o Europă cu mai multe viteze, în cazul Schengen, ba unii chiar își doresc discriminarea MCV, o să rupem noi lanțul de magazine în două?
Să presupunem că se vor revolta clienții și vor decide să biocoteze super sau hipermarket-urile! Unde se vor duce? Cât vor fi dispuși să plătească în războiul brandurilor?
Problema calității în capitalism o rezolvă piața, nu Ministerul Agriculturii. Cu o condiție: să existe competiție. Drama României este că nu mai are rețele comerciale naționale, producția de alimente este sufocată de importuri, iar capitaliștii locali sunt striviți de multinaționale.
Nicăieri în Europa hipermarketurile nu sunt lăsate să opereze în mijlocul orașelor, omorând micile afaceri și crescând poluarea (parcări uriașe, betoane etc.).
Autoritățile nu permite marilor retaileri să impună producătorilor prețuri egale pentru micile magazine concurente, pe care le driblează apoi prin taxele de raft, de promovare etc. Un mecansim pervers, tolerat de autoritățile din România, care crește artificial prețul de raft pentru buticuri și sărăcește producătorii locali, în vreme ce profiturile multinaționalelor sunt exportate, sau reinvestite pentru a-și crește cota de piață, conservându-și ”monopolul”. Nu mai amintesc de mafia piețelor, care stoarce producătorii agricoli și jecmănește orășenii.
Impozitul pe cifra de afaceri sau dublul standard sunt praf în ochii publicului. Trei măsuri dure ar putea fi luate relativ rapid de guvern, până vin rezultatele la testele de calitate.
Nu mai amintesc de investiții în piețele de gros, măsuri care să stimuleze asocierea, ajutoare de stat pentru producătorii locali, așa cum au fost date și pentru austriecii de la Therme.
Subvențiile pe roșii, mult mediatizate, s-au dus în buzunarele mafioților din piețe sau în off shore-urile marilor lanțuri alimentare. Unde a mers mia, merge și suta de lei pentru testele de calitate efectuate degeaba. Dar la finalul mandatului PSD, oaia lui Daea se va spăla pe cap tot cu șampon mai slab ca al leului Delhaize.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu