EXCLUSIV  Discurs Iohannis. Strategia pentru alegerile prezindențiale a fost stabilită

Prin mesajul în forță transmis marți de președintele Klaus Iohannis, el a trasat deja direcțiile pe care se vor desfășura viitoarele alegeri prezidențiale.  

Sociologul Alfred Bulai este de părere că principala temă pe care se va baza campania electorală pentru alegerile prezidențiale va fi corupția. 

"Singura temă majoră la alegerile prezidențiale a fost corupția. În 2000, Băsescu a folosit-o la alegerile pentru Primăria Capitalei, iar în 2004 a câștigat prezidențialele în același mod. Tot în 2000, Corneliu Vadim Tudor a reușit să devină al doilea partid al țării exclusiv pe tema corupției. Ea nu se va schimba. Nu schimbi ceva ce funcționează. Atunci când spune 'corupție',  omul obișnuit se gândește la problemele de care se izbește în viața de zi cu zi: taxe, formulare, birocrație, purtările abuzive ale funcționarilor și așa mai departe. 

Presa are iar un rol important în tema corupției. Presa rostogolește acest subiect și închide cercul. Presa vehiculează și întărește această temă când se plânge de abuzuri. Corupția rămâne subiectul principal. Ca urmare, totul se va juca la viitoarele alegeri prezidențiale pe aceeași temă. Klaus Iohannis nu are nevoie de altceva," a spus Alfred Bulai pentru DCNews. 

Dragnea, cel mai convenabil adversar

"Pe de altă parte, Dragnea rămâne cel mai convenabil adversar pentru că mobilizează emoțional electoratul de dreapta. Acest aspect a fost vizibil cel mai bine la Victor Ponta, el fiind perceput ca neutru înainte de ruperea USL-ului. După spargerea uniunii a început demonizarea lui Ponta cu un vârf în campania electorală. Pe același model, Liviu Dragnea ar putea avea parte de același tratament, început însă mult mai devreme. El ar putea fi prezentat ca răul absolut. Prezența lui Liviu Dragnea la alegerile prezidențiale va fi suficientă pentru a însufleți alegătorii de dreapta. Totul este convenabil pentru Iohannis. Dragnea va fi atacat suficient de mult timp. PSD-ul având un electorat limitat nu va putea schimba jocul," a mai spus Bulai.

Jurnalistul Val Vâlcu spune că președintele Iohannis a decis să continue războiul, iar proiectele vor fi aproape inexistente pentru strategia viitoarei campanii electorale. 

"Președintele a fost tranșant. Deși s-a situat în limite constituționale cu mesajul transmis, Klaus Iohannis a decis să continue războiul cu PSD. El a dictat practic, jocul viitoarelor alegeri. Nu vor fi proiecte majore. Centenarul Marii Uniri nu va conta în economia alegerilor prezidențiale, va fi aproape inexistent," a spus Val Vâlcu. 

Totodată, Alfred Bulai spune că prin aducerea unui candidat surpriză PSD ar putea să răstoarne jocurile. 

"PSD-ul, dacă va veni cu un candidat supriză va putea să întoacă jocul, să mai aibă șanse. Este posibil să mai apară însă și alți candidați de stânga," a încheiat Alfred Bulai. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel