Decizie privind procesiunile religioase spre Mănăstirea Nicula de anul acesta

S-a luat o decizie cu privire la procesiunile de la Gherla spre Mănăstirea Nicula.

Procesiunile de la Gherla spre Mănăstirea Nicula nu se țin anul acesta, iar măsurile de distanțare vor fi drastice: nimeni nu intră în contact cu icoana făcătoare de minuni, nu se dă de mâncare credincioșilor și nu va fi permis comerțul în incintă și pe traseu, au decis, vineri, autoritățile.

Prefectul Clujului Mircea Abrudean a participat, vineri, la o ședință împreună cu reprezentanți ai Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, ai Eparhiei Greco-Catolice de Cluj – Gherla și ai instituțiilor implicate în desfășurarea manifestărilor dedicate sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului”, care vor avea loc la Mănăstirea Nicula în data de 15 august 2020.

În urma discuțiilor, s-a decis ca pelerinajul să aibă loc, dar va fi obligatorie purtarea măștii de protecție care să acopere nasul și gura, pentru toți participanții la evenimentul religios.

De asemenea, în acord cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Eparhia Greco-Catolică de Cluj – Gherla, cele două procesiuni tradiționale care se organizau anual cu plecare din municipiul Gherla spre Nicula nu vor avea loc în acest an.

Ce au anunţat autorităţile

„Se interzice organizarea de puncte comerciale fixe sau ambulante de vânzare produse de orice natură în incinta mănăstirii și pe traseul înspre mănăstire, cu excepția magazinului cu obiecte bisericești al mănăstirii. Se interzice distribuirea de hrană în sistem organizat către credincioși sau orice alte formule asimilate. Se interzice comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în incinta mănăstirii și pe traseu. se interzice distribuirea de băuturi non-alcoolice în alte tipuri de recipiente decât cele îmbuteliate. Vor fi amplasate filtre de control, formate din echipaje mixte ale Poliției Rutiere și Inspectoratului de Stat în Transportul Rutier la toate intrările în județ, precum și în zona municipiului Gherla. credincioșii se vor putea închina la icoana făcătoare de minuni de la distanța de 1,5 metri, fără a avea contact cu aceasta. Va fi amplasat un număr suficient de toalete ecologice, distribuite în mai multe locații din incinta mănăstirii, astfel încât să nu se creeze aglomerări de persoane în aceste zone”, se arată în decizia autorităților.

Respectarea măsurilor va fi monitorizată prin mijloace specifice, inclusiv drone, coordonarea fiind realizată în cadrul Centrului de Comunicații Mobil amplasat în incintă.

Pe traseu vor fi amplasate mijloace de semnalizare și comunicare de tip panouri led, bannere și alte asemenea, pentru transmiterea de mesaje și comunicări în timp real către participanți.

„Măsurile de ordine publică în sistem integrat, pe timpul afluirii credincioșilor spre Mânăstirea Nicula, se vor asigura prin instituirea unor posturi și patrule, pentru prevenirea și descurajarea producerii unor fapte antisociale, pentru îndrumarea persoanelor și supravegherea respectării măsurilor de protecție și a distanțării fizice. Supravegherea, dirijarea și îndrumarea traficului rutier, inclusiv a mijloacelor de transport în comun se va asigura prin măsuri specifice. Se va asigura ordinea publică în zona mânăstirii, în timpul slujbelor religioase în perioada 12-16.08.2020, cu respectarea măsurilor de protecție și distanțare fizică pe timpul accesului la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum și în zona verde a mânăstirii, unde pelerinii campează. Se vor organiza fluxuri separate de intrare/ieșire pentru accesul în anumite zone ale mănăstirii. Se vor asigura echipaje de intervenție în scopul gestionării unor situații de risc sau pentru decongestionarea unor aglomerări de persoane”, au mai transmis reprezentanții Prefecturii, după ședința de vineri.

Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a extins programul manifestărilor religioase, acestea desfășurându-se în perioada 12-15 august, fiind organizată liturghie arhierească în fiecare din aceste zile. În acest sens, credincioșii pot participa în oricare din zilele menționate la slujbă, pentru a nu se crea aglomerări.

De asemenea, slujbele vor fi transmise în direct de către postul Trinitas TV, existând de asemenea transmisiuni live pe pagina de Facebook a Mănăstirii Nicula.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy