De ce se va rupe curand? S-a mai pus inca o data capacul deasupra oalei USL care fierbe. Dar nu pentru mult timp. Alianta va exploda. Este imposibil sa nu se intample astfel. Iar momentul este aproape. Ce dovada mai buna am putea avea in acest sens, alta decat afirmatiile de ieri ale lui Traian Basescu, ale lui Victor Ponta si, evident, ale lui Crin Antonescu?
Dintre cele trei texte de referinta, cel mai important a fost lansat de liderul PSD. De aceea il voi lasa la sfarsit. Traian Basescu a repetat de cateva ori, cu obstinatie chiar, ca romanii pot sta linistiti, intrucat USL nu se va rupe. O asemenea supozitie, lansata de abilul politician de la Cotroceni, nu poate avea decat un sens real cu totul opus, luand totusi in calcul faptul ca interesul lui Traian Basescu, de a deveni el insusi viitorul lider al opozitiei, il determina sa doreasca si chiar sa actioneze in acest sens, ca USL sa se rupa cat mai tarziu. Astfel incat, pe de o parte, el sa castige timp pentru a se reinventa in noua ipostaza, iar forta PNL si implicit a lui Crin Antonescu sa scada, uzandu-se in scandalurile legate de guvernare.
La randul sau, Crin Antonescu, ironizandu-l pe Victor Ponta in legatura cu faptul ca acesta nu si-ar controla partidul, cand stie foarte bine ca adevarul este diametral opus, nu face altceva decat sa atraga atentia asupra haului care incepe sa creasca intre cei doi lideri politici. Relatiile acestora sunt compromise in mod ireversibil. In rest, pana la oficializarea ruperii USL, se intampla cam ceea ce se intampla intr-o familie inainte sa inceapa negocierile propriu-zise privind separarea bunurilor. Din aceasta perspectiva si numai din aceasta perspectiva, pot fi privite aparentele cedari ale lui Victor Ponta in raport cu Cotroceniul si cu PNL.
De la mare distanta, cel mai elocvent semnal al ruperii si motivelor de rupere USL si al intentiilor viitoare ale PSD a fost dat ieri, seara tarziu, in direct, de catre Victor Ponta. Acesta a explicat pe indelete cum ar trebui sa fie viitorul presedinte. Ca el ar trebui sa fie altfel decat Traian Basescu. Nu un presedinte jucator. Nu un presedinte conflictual. Ci un fel de arbitru. Un personaj moderat. Gata sa faca concesii, chiar compromisuri, dispus sa negocieze de dragul stabilitatii Romaniei cu toate fortele politice. In acelasi timp, in mod la fel de insistent, s-a dat exemplu pe el insusi.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu