Primarul Sectorului 4 București, Daniel Băluță, îi scrie ministrului Mediului pentru a urgenta emiterea unei ordonanțe de urgență care să despăgubească proprietarii din zona lacului Vcăcărești, doar așa zona, declarată parc național, putând să se dezvolte.
Daniel Băluță spune că nu se pot accesa fonduri europene atâta timp cât este rezolvată probelema compensațiilor.
Doamnă Cristiana Paşca Palmer,
Ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor,
Vă felicit pentru adoptarea Hotărârii nr. 349/2016, prin care zona naturală „Acumulare Văcăreşti" este declarată parc natural, cu regim de arie naturală protejată, dar ca să mergem mai departe cu acest proiect trebuie rezolvată mai întâi problema despăgubirilor proprietarilor din zonă.
Acest lucru nu se poate face însă fără implicarea guvernului dumneavoastră, fiind nevoie de o altă hotărâre de guvern care să rezolve problema proprietarilor. Fără un regim clar de proprietate, nu se pot face următorii pași.
De aceea, vă rog să ne comunicați în cât timp veți promova ordonanța de urgență care să permită despăgubirea proprietarilor.
După cum știți, acordarea compensațiilor, potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 57/2007, articolul 26, trebuie reglementată tot de guvern: „(1) Pentru terenurile din arii naturale protejate, deţinute în regim de proprietate privată sau concesionate, proprietarii ori concesionarii vor primi compensaţii pentru respectarea prevederilor restrictive din planul de management al ariei naturale protejate. Modalitatea de solicitare, de calcul şi de acordare a compensaţiilor se stabileşte prin hotărâre a Guvernului".
[citeste si]
Vă reamintesc faptul că nu se poate trece la un plan clar de dezvoltare a zonei și la accesarea fondurilor europene, în acest sens, așa cum ne dorim și intenționăm să procedăm, fără să fi parcurs etapa despăgubirii proprietarilor.
De altfel, Primăria Sectorului 4 dorește să fie partener în acest proces, cel al dezvoltării zonei, dar, după cum spuneam, batem pasul pe loc până la emiterea unei noi hotărâri guvernamentale. Altfel, chiar dumneavoastră precizați că „Suprafaţa totală pe care se instituie aria naturală protejată este de 186 de ha şi se compune din teren proprietate publică, aflat în gospodărirea Administraţiei Naţionale „Apele Române", şi teren proprietate privată, deţinut de persoane fizice pentru care se va avea în vedere, la promovarea planului de management, să se prevadă compensaţii pentru respectarea prevederilor restrictive ori pentru măsurile de conservare instituite".
După cum spuneați și dumneavoastră, acest prim parc natural urban din Europa Continentală este un motiv de mândrie pentru toți românii și ar fi păcat să rămână prioritar doar pe hârtie. Cu atât mai mult cu cât ar putea „oferi oportunități de recreere, turism, educație ecologică și cercetare științifică, dar va contribui și la managementul indundațiilor și combaterea efectului de seră".
Vă mulțumesc și vă asigur de întregul meu concurs,
Daniel Băluță, Primar Sector 4, București
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News