Presa portocalie a fost paralizată în primele ore de la aflarea rezultatului Convenției PDL. Pe surse, au fost anunțate, totuși, scenarii de împăcare, conform cărora Elena Udrea ar rămâne în PDL-ul condus de Vasile Blaga. Această aserțiune era alimentată de îndemnul la unitate făcut de cei din tabăra lui Blaga -
Cum ar putea evolua lucrurile pe viitor:
1. Elena Udrea acceptă înfrângerea și rămâne în PDL ca a doua persoană, după președintele Vasile Blaga. Ea și-ar fi confirma statutul în partid, cu funcție de conducere, cu influență și cu potențial. Dar rămânerea Elenei Udrea în PDL ar da mesajul că Traian Băsescu s-a resemnat, că nu mai este un jucător, că abandonează lupta, lansând un semnal devastator pentru „băsiștii” care mai ocupă funcții în structurile statului. Ar fi recunoașterea poziției subalterne a lui Băsescu, la remorca PDL, care ar putea să-l abandoneze/să-l ofere adversarilor, într-o eventuală negociere.
2.Evoluția rapidă a lucrurilor, amenințările Elenei Udrea și reacția lui Traian Băsescu - „Adio, PDL” -, pot însemna:
- că a fost o reacție impulsivă a președintelui, la nervi, că nu există un plan al taberie Băsescu. Greu de crezut, în contextul în care Băsescu a anunțat această variantă cu ore bune înainte, la Convenție.
- planul de rupere a PDL exista și a fost activat după pierderea alegerilor interne.
2. Elena Udrea are acum un motiv de a părăsi PDL: presupusa fraudare a alegerilor ested pretextul perfect pentru a părăsi partidul. Iar acest divorț trebuie să se înfăptuiască rapid, pentru a profita de momentul mediatic favorabil. Dacă Elena Udrea așteaptă până la anul înființarea unui nou partid, lumea o va uita pe ea și pe cei din tabăra ei, mai ales că în prima parte a anului 2014 vor avea loc și alegerile europarlamentare, iar formațiunea ei nu ar avea suficient timp pentru a se face cunoscută.
Unde se duce Macovei
În această ecuație Monica Macovei reprezintă atât un atu, cât și un balast , în funcție de tabăra la care va adera:
- dacă Macovei rămâne în partid sub conducerea lui Vasile Blaga, acesta nu poate revendica statutul de formațiune „antibăsistă”. Este exclusă atragerea de voturi din alt bazin electoral decât al lui Băsescu. Iar Băsescu își face partid!
- în cazul în care Macovei va părăsi PDL alături de Elena Udrea, ar certifica frauda de la alegeri. Pentru electoratul anti-corupție, de dreapta , Macovei e un câștig de imagine. Totuși, lipsa ei nu ar constitui un handicap important, în măsura în care este, oricum, la remorca lui Traian Băsescu. Ca lider al noului partid, conducerea ar putea balansa între Udrea și Emil Boc. Primarul de Cluj ar putea ocupa funcția de președinte al noii formațiuni, iar Elena Udrea ar fi candidatul vocal al partidului pentru alegerile prezidențiale.
Băsescu distruge PDL
În cazul constituirii noului partid, Traian Băsescu trebuie să se ocupe de distrugerea cât mai rapidă a PDL, pentru a-i lua electoratul. Iar șeful statului are două posibilități prin care poate face asta:
1.Continuă contestarea alegerilor pentru conducerea PDL, în scopul dovedirii fraudei. Acest proces ar dura și ar discredita în oarecare măsură și formațiunea condusă de Udrea-Boc.
2. Dezgroapă dosarele liderilor vulnerabili din actualul PDL: Vasile Blaga, Sulfina Barbu sau Gheorghe Flutur. În acest caz, vor urma lovituri puternice îndreptate către PDL, din partea instituțiilor care au răpmas fidele lui Traian Băsescu .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News