Croația: Kolinda Grabar-Kitarović, primul președinte femeie din istoria țării

Kolinda Grabar-Kitarović a devenit duminică primul președinte-femeie al Croației din istoria țării. Reprezentantă a opoziției conservatoare, ea l-a învins după un rezultat strâns pe social-democratul Ivo Josipovuc, președinte în exercițiu.

Kolinda Grabar-Kitarović a capitalizat nemulțumirea populară față de situația economică dificilă a Croației, ultimul stat care a devenit membru al Uniunii Europene, la 1 iulie 2013.

Diplomat de carieră și fost ambasador în SUA, noul președinte se așteaptă la o coabitare tensionată cu Executivul social-democrat până la alegerile generale programate la sfârșitul anului 2015, notează The Guardian.

După numărarea a 99,3% din totalul voturilor, Grabar-Kitarović avea un avantaj redus  în fața lui Josisopic - 50,4% la 49,6%.

"Nu este loc de triumfalism. Haideți să muncim pentru prosperitatea țării noastre", le-a transmis ea susținătorilor.

Rușii, lovitură în Croația pe mâna Ungariei. SUA, în alertă

Funcția este mai degrabă ceremonială în Croația - președintele nu are drept de veto asupra legilor, ci atribuții doar în zona politicii externe și cea a apărării -  dar victoria sa  este un semnal pentru revenirea opoziției conservatoare.

După șase ani de recesiune, rata șomajului a atins 19% în fosta republică iugoslavă cu 4,4 milioane de locuitori. Taxele ridicate și proasta administrație descurajează mediul de afaceri. Experții nu prognozează o creștere economică a Croației în 2015.

Specialiștii așteaptă ca președintele Grabar-Kitarović să se concentreze mai mult pe NATO și UE și mai puțin pe regiunea balcanică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel