Criză Italia. Premierul Giuseppe Conte a DEMISIONAT

Premierul Giuseppe Conte, Italia
Premierul Giuseppe Conte, Italia

Premierul italian Giuseppe Conte a demisionat în urmă cu scurt timp.

Criză politică majoră în Italia, după ce Matteo Salvini ministrul de Interne, a regras sprijinul pentru coaliția de guvernare și a cerut alegeri anticipate.

Într-un discurs în fața Parlamentului, premierul Conte l-a acuzat pe Salvini că nu și-a respectat înțelegerea și își urmărește intereseul. Giuseppe Conte a mai adăugat că la finalul dezbaterii parlamentare va demisiona.

Întrerup aici această experienţă de guvernare. Doresc să închei acest transfer constituţional în mod coerent. Voi merge la preşedintele Republicii pentru a-i prezenta demisia mea, a spus Conte, care nu este membru al niciunui partid, dar a fost ales premier în vara anului trecut de coaliţia formată din partidul Liga şi formaţiunea antisistem Mişcare 5 Stele (M5S). 

Această coaliţie a fost însă destrămată săptămâna trecută de Salvini, el declarându-se sătul de disputele repetate cu partenerul M5S, ultima fiind legată de construcţia liniei de tren de mare viteză Torino-Lyon. 

Salvini a arătat că îşi urmează numai propriile sale interese şi pe cele ale partidului său, a spus Conte în discursul său de marţi. 

Mizând pe popularitatea sa în creştere, Salvini speră că va reuşi prin această moţiune de cenzură să obţină convocarea unor alegeri anticipate pe care să le câştige uşor. Dar M5S negociază cu formaţiunea de opoziţie de stânga Partidul Democrat (PD) a fostului premier Matteo Renzi formarea unei noi majorităţi.

Pe 1 iunie anul trecut, Giuseppe Conte a depus jurământul pe Constituţie, în faţa preşedintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, devenind premierul Italiei.

Conte - un profesor de drept şi novice în politică - a fost ales de partidul anti-migraţie Liga, condus de Salvini şi formaţiunea antisistem M5S să conducă primul guvern de coaliţie populist din Europa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel