Criză în lumea arabă. Tillerson a părăsit Qatarul. Tensiuni în Golf

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a părăsit joi Qatarul, după un turneu în țările arabe din Golf destinat să atenueze cea mai gravă dispută regională din ultimii ani. Totuși, acesta nu a făcut niciun anunț despre progrese în rezolvarea crizei declanșate în urmă cu peste o lună, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Tillerson a refuzat să răspundă la întrebări după întâlnirea cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, pentru a discuta despre disputa Qatarului cu patru state arabe care care au tăiat legăturile cu Doha pe 5 iunie, acuzând-o că finanțează grupuri extremiste și se aliază cu principalul lor dușman, Iranul. Qatarul respinge acuzațiile. 
     
"Sper să ne vedem din nou în circumstanțe mai bune", i-a spus fratele emirului, șeicul Mohammad bin Hamad al Thani, lui Tillerson, la plecarea acestuia de pe aeroportul din Doha. 
     
Miercuri, Tillerson a avut în orașul saudit Jeddah de la Marea Roșie discuții cu miniștri din Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite și Egipt, cele patru țări care au impus interdicții asupra călătoriilor și sancțiuni comerciale Qatarului. 
     
El a semnat anterior un acord SUA-Qatar de combatere a finanțării terorismului, într-un efort de a detensiona criza, deși oponenții Qatarului au declarat că nu a reușit să le înlăture preocupările. 
     
"Cele 13 cereri au rămas nerezolvate", titra joi ziarul al-Ittihad având legături cu guvernul din Abu Dhabi, făcând referire la o listă de cereri trimisă Qatarului de statele arabe, pentru a pune capăt crizei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel