EXCLUSIV  Criză alimentară. Avram Fițiu: Ne putem trezi cu un val de refugiați din Orientul Mijlociu la porțile Europei

Foto Pexels
Foto Pexels

Avram Fițiu, conferențiar universitar la USAMV Cluj-Napoca, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre marele risc al crizei alimentare care se prefigurează din cauza răspoiului din Ucraina.

Invitat la DC News, Avram Fițiu, profesor universitar la USAMV Cluj-Napoca, a vorbit despre criza alimentară și repercursiunile pe care aceasta le va avea la nivel european:

„Am văzut o declarație a președintelui Macron, care spunea că Europa se poate trezi chiar cu o situație mai gravă decât o criză alimentară și că va trebui să regândească întreg sistemul agroalimentar la nivel european (...). Până acum, securitatea alimentară însemna să imporți la prețul cel mai mic, de la orice distanță, din orice altă țară care putea să-ți producă acel produs.

Dacă Europa se trezește și își propune să devină suverană pe câteva domenii, cum ar fi cel energetic, cel medical și cel agroalimentar, înseamnă că totul trebuie să fie resetat și Europa trebuie să-și reseteze rapid politicile. Au început de câteva săptămâni să-și reseteze politica energetică. Acum deja se pune problema din punct de vedere agroalimentar.

În primul rând, țările de care depinde Europa au mari probleme cu aprovizionările din Ucraina și Rusia, mă refer la zona Maghrebului, la Egipt, Siria și tot ce înseamnă țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Turcia, care are peste 70% dependență de importurile de grâu și planete oleaginoase din Rusia și Ucraina. Mă refer și la țări precum Afganistan, zone care au cunoscut conflictul și care ne vor pot crea mari probleme în anii care vin, pentru că în momentul în care ai o criză în Siria, în Maghreb sau în Turcia, te poți trezi cu un val de refugiați din punct de vedere agroalimentar la porțile Europei.

Ori, Europa nu a știut să gestioneze ultimul val din 2015, iar valul actual din Ucraina nici măcar nu știm cât de mare va fi și deja poate să creeze probleme majore. Legătura dintre foamete și refugiați este una cât se poate de clară, pentru că tot ce înseamnă țări din jurul nostru care nu-și permit să producă cereale, sunt mari furnizoare de refugiați“, a spus, la DC News, Avram Fițiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel