Creștere prezență militară în Marea Neagră. Ministrul Apărării, întâlnire

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, au avut marţi întrevederi cu şeful apărării din Estonia, generalul Riho Terras, aflat în vizită oficială în România. 

Potrivit sursei citate, discuţiile dintre ministrul Apărării Naţionale şi generalul eston s-au concentrat pe teme legate de modalităţile de intensificare a cooperării militare bilaterale şi în cadrul Alianţei. 

Totodată, cei doi oficiali au accentuat importanţa măsurilor de implementare a prezenţei avansate aliate pe flancul estic, precum şi a deciziilor luate la reuniunea miniştrilor aliaţi ai apărării din luna februarie de la Bruxelles cu privire la creşterea prezenţei maritime aliate în Marea Neagră, zonă cu rol esenţial pentru securitatea şi stabilitatea întregii Alianţe, precizează MApN. 

Ministrul Gabriel Leş a apreciat Centrul eston de excelenţă în domeniul apărării cibernetice, cu un rol aparte în dezvoltarea conceptelor şi mecanismelor de protecţie împotriva ameninţărilor manifestate în spaţiul cibernetic, inclusiv prin găzduirea unor importante exerciţii NATO în domeniu. 

Potrivit MAE, la întâlnirea cu şeful Statului Major General au fost abordate aspecte cu privire la contextul regional de securitate şi la evoluţiile aliate în consolidarea prezenţei avansate aliate pe flancul estic al NATO, în vederea realizării coeziunii şi eficientizării eforturilor în cadrul Alianţei. 

"Cei doi şefi de stat major au discutat şi subiecte referitoare la relaţiile militare bilaterale şi la perspectiva continuării acestora, derularea exerciţiului de certificare a VJTF 17 (Forţa de reacţie rapidă a NATO) şi la contribuţiile estonă şi română la realizarea prezenţei înaintate pe flancul estic al NATO (eFP - Enhanced forward presence şi tFP-Tailored Forward Presence) cu cele trei componente - terestră, aeriană şi navală", se arată în comunicat. 

Oficialii români au prezentat şi o informare cu privire la stadiul operaţionalizării Brigăzii Multinaţionale pe teritoriul României, în cadrul măsurilor de implementare a deciziilor adoptate la Varşovia. 

Generalul Ciucă a apreciat că, în actualul context de securitate, această vizită a constituit un bun prilej de consolidare şi de promovare a relaţiilor militare româno-estone, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel