Consultări strategice între SUA şi Israel. Iranul, o temă controversată

Jake Sullivan
Jake Sullivan

Statele Unite şi Israelul au organizat, joi, prima reuniune de consultare strategică de la începerea mandatului Administraţiei Joseph Biden, fiind abordate o serie de teme securitate, inclusiv problema Iranului.

Reuniunea Grupului Consultativ Strategic (SCG) SUA-Israel s-a derulat în format virtual şi a fost prezidată de Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Securitate Naţională, împreună cu Meir Ben-Shabbat, directorul Consiliului israelian de Securitate Naţională.

"În cursul discuţiilor, cele două părţi au prezentat perspective asupra unor teme de securitate regională de interes comun şi care generează preocupări comune, inclusiv asupra Iranului, fiind exprimată determinarea de confruntare în comun a provocărilor şi ameninţărilor din regiune", anunţă Consiliul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

"Consilierii pentru Securitate Naţională au convenit asupra importanţei consultărilor strategice între agenţii şi s-au angajat să continue acţiunile bilaterale. Reuniunea se înscrie în cadrul dialogului mai amplu aflat în curs între Statele Unite şi Israel pe tema tuturor problemelor importante în relaţia bilaterală", subliniază Consiliul prezidenţial pentru Securitate Naţională din SUA, conform cotidianului Times of Israel.

Israelul nu este de acord cu intenţia Administraţiei Joseph Biden de readucere a Statelor Unite în Acordul nuclear iranian. Noul ambasador israelian la Washington, Gilad Erdan, a avertizat că Israelul s-ar putea disocia de strategia Administraţiei Joseph Biden privind programul nuclear iranian în cazul în care Statele Unite revin în Acordul atomic din 2015.

Preşedintele Joseph Biden a transmis că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa Teheranului în Orientul Mijlociu, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel