Constructor român, mișcare fără precedent în istoria României. I-a trimis lui Grindeanu o cerere de reziliere a tuturor contractelor. Apărea pe ”lista neagră”

foto pexels/pixabay ilustrativ
foto pexels/pixabay ilustrativ

Un constructor român face o mutare fără precedent. 

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a publicat - ați ghicit, pe Facebook - lista companiilor care au primit certificate negative. Conform postării ministrului, ”documentele constatatoare” vor fi ”baza analizei cu ocazia verificării motivelor de excludere pentru abateri grave sau repetate în derularea contractelor deja încheiate.”

Din România, pe ”lista neagră”, sunt două companii: 

- AUTOTEHNOROM Suceava, condusă de Vasile Rîpan, considerat unul dintre cei mai serioși drumari din Bucovina

și

- UMB Spedition, firma lui Dorinel Umbrărescu, cel mai puternic constructor român în ultimii ani.

Recent, prima companie vizată, Autotehnorom, a fost în atenția publică prin persoana lui Vasile Rîpan, care i-a organizat un flagrant, cu procurorii DNA Cluj, vicepreședintelui Silviu Cristinel Crețu. Considerat mâna dreaptă a lui Gheorghe Flutur, Cristinel Crețu a fost prins primind mită 40.000 de euro pentru a-i debloca contractele lui Vasile Rîpan, în care beneficiar era județul Suceava. Compania Autotehnorom are o istorie în instanță cu Gheorghe Flutur, dar, după cum scrie strictsecret.ro, firma de construcții de drumuri a lui Vasile Rîpan a deblocat în instanță tot. 

Al doilea din lista de mai sus, Dorinel Umbrărescu, a trimis o notificare de reziliere a tuturor contractelor de construcție autostrăzi în care firmele sale sunt implicate. 

Motivul invocat de proprietarul UMB Spedition este că, în opinia sa, formula de actualizare a prețurilor din OUG nr. 64/2022, nu este sustenabilă din punct de vedere economic, nici ca implementare, nici ca margine minimă de profit prevăzută contractual. Dorinel Umbrărescu se teme că firmele i s-ar duce în cap dacă ar accepta condițiile din OUG nr. 64. 

Conform unor surse citate de sursa citată, scopul lui Dorinel Umbrărescu ar fi ca să se încadreze în termenul de renegociere. Și, totuși, mișcarea lui Umbrărescu este fără precedent, în istoria României nimeni neîndrăznind vreodată să facă așa ceva. 

Lista neagră publicată de Grindeanu

”CNAIR a emis primele certificate negative intermediare în baza noii legislații a achizițiilor publice!

Este un semnal de alarmă de care trebuie să țină cont toți antreprenorii care nu respectă termenii contractuali.Pentru contractele de proiectare aflate în derulare, au primit certificate negative:

- SEARCHCorporationSRL

- EGIS Romania SA

- EGIS International S.A.S

- CONSITRANS S.R.L

- INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL S.A.

- PRIMACONS GROUP S.R.L.

- NV CONSTRUCT SRL

Pentru Contractele de execuție lucrări au primit certificate negative:

- ASOCIEREA Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (fosta SC AQUAPARC SRL)-SC Mavgo Holding SRL-Vahoslav SK-Trameco SA

- ASOCIEREA Alexcor Trading SRL - Mpresa di Construzioni ING. E. Mantovani SpA – Pegasus Engineering SRL- Todini Construzioni Generali SpA

- ASOCIEREA Cosedil SpA - BIT Invest SRL – Chirulli Andrea Impresa Individuale- Total Road SRL

- ASOCIEREA Concept Infrastrade Logistics SRL – Tehnic Asist SRL

- ASOCIEREA Mavgo Holding SRL- Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL - BDU Maxi Construct SRL – Hydrostroy AD

- ASOCIEREA Secol Romania SRL- Secol Societa Edile Construzioni e Lavori SA- Tirrena Scavi SpA

- ASOCIEREA Webuild SpA – IHI Infrastructure Systems Co Ltd

- ASOCIEREA Aktor Technical Societe Anonyme (AKTOR S.A.) – Euro Construct Trading 98 S.R.L.- Webuild SpA

Documentele constatatoare periodice vor fi actualizate și publicate din 90 în 90 de zile și vor reflecta stadiul la zi pentru fiecare contract în parte, așa cum prevăd noile reglementări, aprobate la începutul acestui an.

După primirea acestor certificate negative intermediare (Documente Constatatoare periodice), antreprenorii au posibilitatea să recupereze întârzierile și să evite astfel primirea unui nou document constatator negativ la următoarea evaluare.

Acest tip de Documente Constatatoare va permite Comisiilor de evaluare să cunoască în timp real situația concretă a Antreprenorilor care se prezintă la alte licitații și vor constitui baza analizei cu ocazia verificării motivelor de excludere pentru abateri grave sau repetate în derularea contractelor deja încheiate.” a scris Sorin Grindeanu, pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel