Comuna Vârfu Câmpului de lângă Vama Siret, adăpost pentru ucrainieni. Judeţul Botoşani a devenit, peste noapte, "acasă" pentru sute de refugiaţi

Refugiaţi ucrainieni la graniţele cu România / Foto: defenseromania.ro
Refugiaţi ucrainieni la graniţele cu România / Foto: defenseromania.ro

Speriați de amenințarea trupelor rusești, tot mai mulți ucraineni se mută în România. Aşa se face că populaţia comunei Vârfu, aflată la 30 de kilometri de Vama Siret, a sporit cu câteva sute de oameni, fugiţi din zona de conflict, care cer reşedinţă în judeţul Botoşani. Panica cea mai mare s-a instalat deja în localităţile din nordul României. 

Populația comunei Vârfu Câmpului, județul Botoșani, aflată la 30 de kilometri de granița cu Ucraina, a crescut brusc în ultimele zile, pe fondul tensiunilor de la graniţa dintre Ucraina şi Rusia, potrivit Agerpres. Numărul de locuitori din Vârfu Câmpului a crescut cu aproape 300, de la 9.136 la 31 ianuarie 2022 la 9.412 pe 22 februarie. De altfel, surse din comuna botoşăneană spun că sute de ucraineni cu dublă cetăţenie trec vama în România, în drum către alte state europene. Mai mult, autorităţile locale din comunele de la graniţa cu Ucraina au amenajate locuri unde pot primi refugiaţii. La Hilişeu Horia există deja un spaţiu pregătit pentru aceştia. Localnicii din zonele de graniţă sunt cu atât mai îngrijoraţi cu cât exploziile şi bombardamentele au ecou până la ei în case şi au fost auzite la Ripiceni şi Vârful Câmpului.

Crucea Roşie, UNICEF şi şase judeţe din România sunt gata să sprijine refugiaţii

Organizații non-guvernamentale de toate categoriile și-au anunțat ajutorul, cele de protecție a animalelor. Crucea Roșie Română poate primi 1.000 de oameni din Ucraina. Angajații și voluntarii de la Crucea Roșie vor lucra cu autoritățile române pentru a sprijini taberele de refugiați cu corturi, paturi și tot ce înseamnă cazarmament. În cazul în care, logistic, vor mai avea nevoie de materiale și de crearea de locuri pentru refugiați, reprezentanții Crucii Roșii Române spun că vor apela la colegii din alte țări. UNICEF, o altă organizație internațională cu prezență în România, spune că acționează în estul Ucrainei pentru a extinde programele de salvare a vieților copiilor. Potrivit surselor Digi24, ar fi fost desemntate şase județe în care o sa fie amplasate tabere mobile pentru refugiati - Satu Mare, Maramureș, Suceava, Iași, Tulcea, Galați. Autorităţile din judeţul Suceava sunt pregătite să primească şi să cazeze câteva sute de persoane refugiate din Ucraina. Numărul locurilor poate fi suplimentat până la mii în funcţie de situaţia din teren. Reamintim că Ucraina a fost atacată simultan de la sol, din aer și de pe mare. Comunitatea internațională a condamnat ferm mișcarea Rusiei și a anunțat noi sancțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel