Complicii lui Codruţ Marta au fost arestați în SUA

Soţii Radu şi Diana Nemeş, daţi în urmărire generală de peste un an şi jumătate pentru fraudă şi evaziune fiscală, au fost arestaţi în Statele Unite.

Radu şi Diana Nemeş sunt acuzaţi că, împreună cu Codruţ Marta, fostul şef cabinet al preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, ar fi înşelat statul cu peste 15  milioane de euro, în urma importării și vânzării ilegale a unei cantități de  motorină fără să plătească taxe la stat.

Presa americană susține că românii riscă să fie extrădaţi. Au fost descoperiţi ascunzându-se printre membrii unei secte religioase din Yelm, lângă Seattle.

Anchetatorii din România spun că soţii Nemeş, care au fugit în SUA în iunie 2012, deţineau mai multe pizzerii şi alte proprietăţi în regiunea oraşului Seattle şi aveau domiciliul în comitatul Thurston.

Soţii Radu şi Diana Nemeş sunt cercetaţi într-un dosar de evaziune fiscală, alături de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu şi mai mulţi administratori de firme.

Radu Nemeş, considerat de procurori coordonatorul grupului infracţional organizat, şi Diana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Pe numele soţilor Nemeş a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă şi pentru Codruţ Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, acesta fiind dispărut din 25 mai 2012 şi dat în urmărire internaţională din 30 mai.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 - iulie 2012, Radu Nemeş, Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor, în baza declaraţiilor că va fi transformată în păcură. În realitate, motorina era revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.

Potrivit procurorilor DNA, gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere. Din unul dintre aceste paliere, denumit de procurori "palierul de protecţie", făceau parte Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel