A inceput la Cotroceni. S-a mutat in Palatul Victoriei. Se duce la Parlament.
Este circul reducerii CAS. O solicitare indreptatita a liberalilor, la care PSD a raspuns ca de obicei. Formal. Cu lipsa de sinceritate. Cu perversitate. Si intr-un mod profund neserios. Un nou motiv pentru Traian Basescu de a transforma un proiect intr-un circ, premierul nefacand altceva decat sa-i dea apa la moara.
Traian Basescu a pregatit salonul de la Cotroceni cu minutiozitate. L-a transformat intr-un studio al unei televiziuni de stiri. Cu nu mai putin de trei camere montate. L-a invitat insistent, la consultari, pe Victor Ponta. Stiind ca-l va prinde la inghesuiala. Pregatit sa il filmeze. Cu intentia clara de a difuza imaginile cu respectiva intalnire. Si i-a iesit. Victor Ponta s-a facut de ras. Si a adus-o pe doamna Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, in situatia de a i se cere demisia. De catre toate partidele din opozitie. Dar si Basescu s-a facut de ras. Si uite asa o intentie buna, transformata intr-un act normativ, dar fara a avea cuvenitele calcule in spate, are toate sansele sa se finalizeze printr-o simpla mascarada. Electorala.
Incercand sa impuste mai multi iepuri dintr-o lovitura, Traian Basescu a luat initiativa decredibilizarii lui Victor Ponta, a ministrului Finantelor, dar si, hodoronc-tronc, a lui Calin Popescu Tariceanu. Pe acesta din urma l-a acuzat – si chiar inregistrarile lui Traian Basescu stau dovada – ca ar fi incurajat, in 2008, o lege nesustenabila. S-a inselat. Tariceanu, dimpotriva, in calitate de premier, a condamnat Parlamentul pentru respectiva lege. Practic, Traian Basescu a confundat doua demersuri legislative din acel moment. Unul privind cresterea pensiilor, celalalt privind marirea salariilor profesorilor. Mai departe, transformand institutia prezidentiala in platou de filmari, presedintele Traian Basescu a incercat si a reusit pe deplin sa il prinda pe ministrul Finantelor la inghesuiala. Sa demonstreze opiniei publice faptul ca, in spatele masurii de reducere a CAS-ului, nu exista niciun fel de pregatire la nivel guvernamental. De pregatire a respectivei masuri. Cu alte cuvinte, atunci cand, pentru a-i incuraja pe intreprinzatori, Guvernul decide sa incaseze mai putin, intr-un an, cu cateva miliarde de lei, el trebuie sa prevada si de unde va putea fi acoperita aceasta gaura. Numai in acest fel masura este sustenabila. Altfel, dintr-o intentie buna, ea se transforma intr-o fapta rea. Pentru ca fie este aruncat bugetul tarii in aer, fie se ia o masura la care se renunta dupa cateva luni si atunci ea se reduce doar la o actiune cu caracter electoral, fie, ceea ce este la fel de rau, devin necesare alte impozite si taxe. Care sa le ia oamenilor cu mana dreapta ceea ce li s-a dat cu mana stanga.
Nu Guvernul ar fi trebuit sa fie chemat la Palatul Cotroceni. Nimeni nu ar fi trebuit sa fie chemat. Pentru ca legea de reducere a CAS-ului a fost data de Parlament. Daca presedintele este nemultumit de lege, in mod constitutional, fara a mai fi necesar niciun circ, el o poate intoarce in Parlament care, la randul sau, o voteaza din nou, o amendeaza ori o respinge. Asa stau lucrurile intr-un stat normal. Asa ar fi trebuit sa se intample si la noi.
Este necesar sa deschidem o paranteza. S-a intamplat ceva semnificativ intre momentul in care s-a decis sa se dea curs unei solicitari insistente a liberalilor, inca de pe vremea USL, de reducere a CAS-ului si ziua de luni, in care s-a desfasurat circul de la Cotroceni? Da.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu