Circul ambulant

A inceput la Cotroceni. S-a mutat in Palatul Victoriei. Se duce la Parlament.

Este circul reducerii CAS. O solicitare indreptatita a liberalilor, la care PSD a raspuns ca de obicei. Formal. Cu lipsa de sinceritate. Cu perversitate. Si intr-un mod profund neserios. Un nou motiv pentru Traian Basescu de a transforma un proiect intr-un circ, premierul nefacand altceva decat sa-i dea apa la moara.

Traian Basescu a pregatit salonul de la Cotroceni cu minutiozitate. L-a transformat intr-un studio al unei televiziuni de stiri. Cu nu mai putin de trei camere montate. L-a invitat insistent, la consultari, pe Victor Ponta. Stiind ca-l va prinde la inghesuiala. Pregatit sa il filmeze. Cu intentia clara de a difuza imaginile cu respectiva intalnire. Si i-a iesit. Victor Ponta s-a facut de ras. Si a adus-o pe doamna Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, in situatia de a i se cere demisia. De catre toate partidele din opozitie. Dar si Basescu s-a facut de ras. Si uite asa o intentie buna, transformata intr-un act normativ, dar fara a avea cuvenitele calcule in spate, are toate sansele sa se finalizeze printr-o simpla mascarada. Electorala.

Incercand sa impuste mai multi iepuri dintr-o lovitura, Traian Basescu a luat initiativa decredibilizarii lui Victor Ponta, a ministrului Finantelor, dar si, hodoronc-tronc, a lui Calin Popescu Tariceanu. Pe acesta din urma l-a acuzat – si chiar inregistrarile lui Traian Basescu stau dovada – ca ar fi incurajat, in 2008, o lege nesustenabila. S-a inselat. Tariceanu, dimpotriva, in calitate de premier, a condamnat Parlamentul pentru respectiva lege. Practic, Traian Basescu a confundat doua demersuri legislative din acel moment. Unul privind cresterea pensiilor, celalalt privind marirea salariilor profesorilor. Mai departe, transformand institutia prezidentiala in platou de filmari, presedintele Traian Basescu a incercat si a reusit pe deplin sa il prinda pe ministrul Finantelor la inghesuiala. Sa demonstreze opiniei publice faptul ca, in spatele masurii de reducere a CAS-ului, nu exista niciun fel de pregatire la nivel guvernamental. De pregatire a respectivei masuri. Cu alte cuvinte, atunci cand, pentru a-i incuraja pe intreprinzatori, Guvernul decide sa incaseze mai putin, intr-un an, cu cateva miliarde de lei, el trebuie sa prevada si de unde va putea fi acoperita aceasta gaura. Numai in acest fel masura este sustenabila. Altfel, dintr-o intentie buna, ea se transforma intr-o fapta rea. Pentru ca fie este aruncat bugetul tarii in aer, fie se ia o masura la care se renunta dupa cateva luni si atunci ea se reduce doar la o actiune cu caracter electoral, fie, ceea ce este la fel de rau, devin necesare alte impozite si taxe. Care sa le ia oamenilor cu mana dreapta ceea ce li s-a dat cu mana stanga.

Nu Guvernul ar fi trebuit sa fie chemat la Palatul Cotroceni. Nimeni nu ar fi trebuit sa fie chemat. Pentru ca legea de reducere a CAS-ului a fost data de Parlament. Daca presedintele este nemultumit de lege, in mod constitutional, fara a mai fi necesar niciun circ, el o poate intoarce in Parlament care, la randul sau, o voteaza din nou, o amendeaza ori o respinge. Asa stau lucrurile intr-un stat normal. Asa ar fi trebuit sa se intample si la noi.

Este necesar sa deschidem o paranteza. S-a intamplat ceva semnificativ intre momentul in care s-a decis sa se dea curs unei solicitari insistente a liberalilor, inca de pe vremea USL, de reducere a CAS-ului si ziua de luni, in care s-a desfasurat circul de la Cotroceni? Da.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel