Cine negociază pentru românii din Marea Britanie

   

Lovitura de la referendumul pentru Brexit a pus țările europene în fața unei situații pentru care nu există precedent. Situația este și mai complicată pentru România.

Peste 300.000 de români lucrează în Marea Britanie, iar drepturile acestora sunt amenințate de evoluția politică de la Londra. Bogdan Chirieac analizează poziția țării noastre în acest caz, în editorialul scris pentru DCNews:

Cine negociază pentru românii din Marea Britanie

În România există o dezbatere națională pe tema respectării drepturilor celor peste 300.000 de români din Marea Britanie. Din toate părțile se vorbește despre felul în care ar trebui să negocieze România pentru ca românii să nu fie discriminați, să nu-și piardă avantajele sociale sau chiar slujbele. Trec peste faptul că, la București, lumea se luptă pentru drepturile românilor din afara granițelor, în timp ce drepturile celor 18 milioane de români rămași în țară sunt încălcate adesea și de o manieră care aduce mult prea mult cu ce s-a întâmplat în perioada comunistă timpurie. Dar știți ce se spune - nu poate salva omenirea cel care nu poate salva un singur om. Hai să salvăm drepturile românilor din străinatate căci, la un moment dat, străinătatea ar putea să fie ultimul refugiu, inclusiv pentru românii rămași încă pe acasă.

Revenind la drepturile românilor din UK, trebuie spus un lucru simplu și adevărat, indiferent ce se vehiculează: nimeni nu poate negocia pentru ei nimic. Sunt două motive principale.

Primul motiv ține de tehnicalitățile UE. Londra nu va negocia exit-ul cu fiecare țară în parte, ci cu ansamblul statelor UE, adică cu Bruxelles-ul. Nimeni nu va obține mai mult sau mai puțin. Teoretic, ce vor primi polonezii sau slovacii vor primi și românii. Cine spune că România va negocia cu Marea Britanie ori o face interesat, populist, pentru voturi, ori pur și simplu nu știe ce spune.

Al doilea motiv, ține de poziția actuală a României în Uniunea Europeană. La 9 ani de la aderare, România nu a câștigat, în niciun fel, respectul și admirația Europei. În această etapă a luptei anticorupție, imaginea externă a României are, din nefericire, enorm de suferit. O țară în care zilnic sunt arestați oameni, mulți pentru păcatele tranziției, nu este, deocamdată, atractivă pentru nimeni. România încă nu a construit primele autostrăzi, sau poduri, sau hidrocentrale, cu prețuri sensibil mai mici decât o făcea în perioada de maximă corupție. De fapt, România nu a construit nimic în ultimii ani. România nu a reușit, la o distanță de 5 ani de termenul-limită, 31 martie 2011, să intre în spațiul Schengen. Cetățenii români, spre deosebire de cei europeni, au nevoie în continuare de viză pentru a se deplasa în SUA sau Canada.

Desigur că se poate întâmpla ca, în urma negocierilor Bruxelles-Londra, românii să primească chiar mai puține drepturi - în niciun caz mai multe - decât alți cetățeni europeni. Iar dacă va fi așa nimeni de la București nu va îndrăzni să negocieze cu Bruxelles-ul pentru a-și cere drepturile.

Cu alte cuvinte, doar Dumnezeu se mai poate lupta pentru drepturile românilor din Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel