EXCLUSIV  Ciclon în România. Ploaie cât într-o lună! Elena Mateescu, informaţii de ultimă oră

Foto: Lachlan Ross from Pexels
Foto: Lachlan Ross from Pexels

Elena Mateescu, directorul ANM, a vorbit despre efectele ciclonului care va afecta zona de SE a României. 

"Discutăm de o situaţie mai spectaculoasă, dacă pornim însăşi de la definiţie, pentru că, de fapt acest ciclon responsabil de ceea ce se întâmplă în aceste zile s-a format în Mediterana, a ajuns în bazinul vestic al Mării Negre, acolo unde pe o circulaţie de blocaj şi cu un surplus de vapori de apă potenţează ceea ce înseamnă, iată, aceste cantităţi de precipitaţii mai importante, în special în partea de SE a ţării.

Practic începând de marţi, când am avut primele avertizări meteo de cod galben şi portocaliu am avut, pentru zona de SE a ţării, jumătatea estică, valori de precipitaţii care, la nivel local, au depăşit 40-50 l/metru pătrat. Şi iată că şi ceea ce se va întâmpla începând de la ora 12 şi până mâine seară, când 12 judeţe din partea de SE a ţării se vor afla sub incidenţa unei avertizări meteo de cod portocaliu  - mai precis Bacău, Galaţi, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Dâmboviţa şi zonele de munte aferente judeţelor Dâmboviţa, Argeş, Braşov şi Covasna – ne aşteptăm ca în aceste areale să înregistrăm cantităţi de precipitaţii importante, 40-50 l/metru pătrat, la nivel izolat 60-80 l. Asta în condiţiile în care media climatologică a unei luni iunie în ţara noastră este de 84,5 litri/metru pătrat. Iată că în 24 de ore ne apropiem de media climatologică, în condiţiile în care în aceste zone am avut încă de la începutul săptămânii cantităţi de precipitaţii peste 40-50 litri/mp.

Pot menţiona aici: iată pentru Dobrogea – 85,8 l/mp, faţă de o medie climatologică de 44, 8 l/mp – practic dublu. Şi vorbim la acest moment pentru zona Dobrogei de a treia lună cea mai ploioasă din 1961 şi până în prezent, cea mai ploioasă fiind în 1978, cu o cantitate de 91 l/mp", a explicat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.

"Ne amintim că anul anterior, Dobrogea a înregistrat cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice. Iată că, la acest moment, Dobrogea se situează în top trei cele mai ploioase regiuni în luna iunie.

Inclusiv în Capitală de apropiem de media climatologică. Începând de la ora 12 şi până mâine seară la ora 23 este posibil să consemnăm, pe intervale scurte de timp, reprize de ploaie cu valori de 30-40 l/mp", a subliniat Elena Mateescu.

VIDEO: 

 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy