China se opune excluderii Rusiei din G20. Putin „dorește să meargă” la summit-ul liderilor grupului de anul acesta

Sursă foto: Facebook Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry spokesperson 汪文斌
Sursă foto: Facebook Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry spokesperson 汪文斌

Republica Populară Chineză se opune excluderii Federației Ruse din G20.

China a declarat că niciun membru al G20 nu are dreptul să „expulzeze o altă țară”, pe fondul unor rapoarte conform cărora SUA și aliații săi occidentali evaluează dacă Rusia ar trebui să mai rămână în grupul economiilor lider, după invadarea Ucrainei.

„Rusia este un membru important [al G20]”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin, adăugând că Rusia aparține principalelor economii ale lumii „adunate” de G20.

Wang a mai spus că G20 ar trebui să „practice un adevărat multilateralism” și „să consolideze solidaritatea și cooperarea”.

Tot miercuri, ambasadorul Rusiei în Indonezia, Lyudmila Vorobieva, a declarat că președintele Vladimir Putin „dorește să meargă” la summitul liderilor G20 de la Bali, la sfârșitul acestui an. Vorobieva a spus că prezența lui Putin va „depinde de multe, multe lucruri, inclusiv de situația Covid, care se îmbunătățește”.

Vorbind cu reporterii din Jakarta, Vorobieva a spus că speră „ca guvernul indonezian să nu cedeze presiunii oribile care este aplicată nu numai asupra Indoneziei, ci și asupra multor alte țări din lume de către Occident”.

Indonezia deține în prezent scaunul rotativ al G20.

„G20 nu este doar un summit. G20 este un proces. Există o mulțime de întâlniri care au fost organizate de Indonezia atât online, cât și offline, iar Rusia participă activ la aceste întâlniri”, a adăugat Vorobieva, scrie CNN.

Beijingul îi sfătuiește pe oamenii de afaceri chinezi de la Moscova să profite de oportunitățile economice și să „umple golul” de pe piața locală

Ambasadorul Chinei în Rusia, Zhang Hanhui, le-a recomandat oamenilor de afaceri chinezi din Moscova să nu piardă timpul și să „umple golul” de pe piața locală, potrivit Asociației de Promovare a Culturii Confucius din Rusia. Zhang a descris situația ca pe o oportunitate.

„Situația internațională actuală este complexă. Companiile mari se confruntă cu provocări majore sau chiar întreruperi în lanțurile de plăți și aprovizionare”, a spus Zhang, potrivit postării, care includea fotografii ale întâlnirii. „Acesta este un moment în care întreprinderile private, mici și mijlocii ar putea juca un rol.”, a adăugat el.

Xi riscă să lase China izolată, sprijinindu-l pe Putin pentru a contracara SUA

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat, la o conferință de presă, marți, la Beijing, că „Republica Populară Chineză și Rusia au desfășurat o cooperare reciproc avantajoasă în economie și comerț”, fără a recunoaște întâlnirea ambasadorului de la Moscova (citește cotninuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel