Urmărește emisiunea live


Centrala nucleară de la Cernobîl este din nou în mâinile Ucrainei

Centrala nucleară de la Cernobîl este din nou în mâinile Ucrainei / Foto: Pixabay, de sergiiasvn
Centrala nucleară de la Cernobîl este din nou în mâinile Ucrainei / Foto: Pixabay, de sergiiasvn

Centrala nucleară de la Cernobîl este din nou în mâinile Ucrainei, afirmă agenția nucleară a țării.

Un jurnalist de la Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov, a postat pe Twitter un document ce pare a fi un acord ce ar înseamna că Rusia nu mai este responsabilă de centrala de la Cernobîl.

Sky News nu a verificat această informație, dar dacă este corectă, aceasta coroborează rapoartele potrivit cărora forțele rusești s-au retras din regiune.

Trupele venite din Rusia au părăsit Cernobîl, a anunțat, joi, compania nucleară de stat din Ucraina, potrivit Sky News.

În același timp, Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a sosit joi la Kaliningrad, în Rusia, pentru discuții cu înalți oficiali, pentrru a încerca să asigure siguranța instalațiilor nucleare din Ucraina, potrivit Sky News.

Putin le interzice europarlamentarilor să intre în Rusia. Tomac (PMP): Am fost declarat persona non grata în Rusia din 2015 și mă simt extraordinar de bine

„Directorul general al AIEA (Grossi) tocmai a sosit în Kaliningrad, #Rusia, pentru discuții cu înalți oficiali ruși mâine dimineață (vineri - n.r.)", a transmis AIEA pe Twitter.

O a doua instalație nucleară, Zaporizhzhia, în sud-estul Ucrainei, rămâne sub controlul trupelor rusești, potrivit Mediafax.

Forţele ruse au început să se retragă din zona Cernobîl, conform Pentagon. Soldaţii ruşi nu se îndreaptă, însă, spre Moscova. 

Armata rusă a început să se retragă de pe aeroportul Gostomel, la nord-vest de Kiev, iar "Cernobîl este o altă zonă în care încep să se repoziţioneze, părăsind Cernobîl şi mergând în Belarus", a declarat presei acestui înalt responsabil care a solicitat anonimatul.

"Credem că sunt pe punctul de a pleca, nu vă pot spune dacă au plecat cu toţii", a adăugat el.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a încetat, din 9 martie, să mai primească date în direct de la Cernobîl şi şi-a exprimat îngrijorarea duminică în legătură cu lipsa de rotaţie a personalului din 20 martie.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat în 1986, cauzând cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie. În prezent reactorul este acoperit cu un sarcofag dublu, unul construit de sovietici şi deja avariat, altul, mai modern, inaugurat în 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel