Cea mai adâncă scufundare din lume. Observatorii au ajuns la o epavă din 1944

Cea mai adâncă scufundare din lume. Observatorii au ajuns la o epavă din 1944 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Cea mai adâncă scufundare din lume. Observatorii au ajuns la o epavă din 1944 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Un grup de exploratori americani a desfășurat recent cea mai adâncă scufundare din lume până la o epavă, în Marea Filipinelor.

Echipa a ajuns la USS Johnston, un distrugător al Marinei SUA care s-a scufundat la data de 25 octombrie 1944, după o bătălie intensă japonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nava, cu o lungime de aproximativ 115 metri și 12 metri lățime, a fost scufundată în timpul Bătăliei din Golful Leyte, cea mai mare bătălie navală din istorie.

Epava a fost descoperită pentru prima oară în 2019, în apropiere de Insula Samar din Marea Filipinelor. Atunci, un vehicul controlat de la distanță (ROV) a înregistrat porțiuni din epavă, însă nu a putut ajunge la cele mai adânci zone.

A fost lovită de cea mai mare navă de război construită vreodată

Epava este situată la o adâncime de 6.456 de metri sau echivalentul a 15 zgârie-nori de înălțimea Empire State Building din Manhattan, New York. Prin comparație, epava navei Titanic este situată la o adâncime de 3,8 kilometri.

Victor Vescovo, fost comandat din cadrul Marinei SUA, care a finanțat noua expediție, a pilotat vehiculul submersibil, DSV Limiting Factor, până la epavă în timpul a două scufundări de opt ore. Aceasta este cea mai mare adâncă scufundare până la o epavă efectuată până acum de oameni sau de un vehicul. Exploratorii au analizat epava și au surprins imagini uimitoare cu aceasta.

„Am putut vedea amploarea epavei și pagubele severe suferite în timpul conflictului de la suprafață. A fost lovită de cea mai mare navă de război construită vreodată, cuirasatul japonez Yamato, și a ripostat cu ferocitate”, a declarat Parks Stephenson, istoric naval, printr-un comunicat de presă.

Ce se va întâmpla cu imaginile și datele obținute în urma expediției?

Alte trei nave care s-au scufundat în timpul Bătăliei din Golful Leyte nu au fost găsite încă, potrivit Live Science.

Datele obținute prin sonar, imaginile și notițele nu vor fi date publicității, ci trimise Marinei Statelor Unite. Echipajul a avut grijă să nu perturbe epava. Însă, exploratorii speră că filmările și informațiilor obținute în urma expediției vor fi utile pentru istorici și arhivele navale, potrivit Descopera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel