Camera Deputaților a fost vizată de un atac cibernetic. Buletinul premierului Marcel Ciolacu ar fi printre documentele furate. Bogdan Chirieac: Vă dați seama cum sună asta în țările NATO?

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A avut loc un atac cibernetic la Camera Deputaţilor.

UPDATE: „De mirare pentru mine este că onorabila Camera Deputaților are un sistem informatic primitiv așa cum este. Nu mă așteptam să aibă, cinstit vorbind. Digitalizarea în România, informatizarea, este la nivel de Africa, ca să spunem așa. (...) Vă dați seama cum sună asta în țările NATO? Că România este țară NATO și în flancul estic. Dacă ai reușit să spargi sistemul informatic și să faci public buletinul, actul de identitate al primului-ministru, fost președinte al Camerei Deputaților, vă dați seama ce încântați sunt partenerii noștri occidentali în acest moment?”, a precizat analistul politic Bogdan Chirieac, în direct la Antena 3 CNN.

UPDATE: DNSC a intervenit

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat despre breşa de securitate produsă de la Camera Deputaţilor, iar în acest moment experţii colaborează cu alte autorităţi în domeniul cyber la investigarea incidentului, a precizat, marţi, pentru Agerpres, Mihai Rotariu, coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al DNSC.

”Directoratul a fost notificat în legătură cu breşa de securitate de la Camera Deputaţilor şi colaborează în acest moment cu alte autorităţi cu competenţe în domeniul securităţii cibernetice la investigarea incidentului. Pentru că vorbim despre o investigaţie care este în derulare, în acest moment nu putem oferi mai multe detalii care ar putea periclita investigaţia”, a menţionat Rotariu.

Breșă de securitate cibernetică

Secretariatul General al Camerei Deputaţilor a confirmat, marţi, că o breşă de securitate cibernetică a avut loc la Cameră, iar în acest moment nu există nicio solicitare de răscumpărare a datelor.

Potrivit sursei citate, ca urmare a acestei situaţii, departamentul specializat din Camera Deputaţilor redactează o plângere la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

"Este important de menţionat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public", a precizat Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

Baza de date a Camerei Deputaților

Digi24 precizează că un telespectator care lucrează în domeniul IT a informat că pe un site de specialitate a văzut un anunț în care un grup de hackeri se laudă că a spart baza de date a Camerei Deputaților și că va prezenta date personale ale deputaților dacă nu primesc o răscumpărare. Chiar ar fi publicat o parte din informații, respectiv cărți de identitate, inclusiv ale lui Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor. Printre aceste documente cu caracter personal s-ar afla fișe medicale, contracte cu bănci, date privind autoturismele personale.

Captură de ecran / Foto: Digi24

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel