Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 2 iunie 2021

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Pe data de 2 iunie, este prăznuit Sfântul Ioan cel Nou de la Suceva.

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceva s-a născut în Trapezunt (Asia Mică), în jurul anului 1300. Sfântul Ioan îşi câştigă existenţa făcând negoţ împreună cu tatăl său. Vindeau icoane, smirnă, mătăsuri de provenienţă bizantină şi cumpărau grâu, vite, miere sau diverse roade ale pământului, scrie crestinortodox.ro.

Într-una dintre călătoriile sale spre Cetatea Alba, a discutat în contradictoriu pe teme religioase cu catolicul Reiz. La sfârşitul acestei călătorii, catolicul i-a spus conducătorului tătar al cetăţii că Ioan doreşte să devină musulman. Dar în fața tătarului, Ioan mărturiseşte că Hristos este singurul Dumnezeu. După multe chinuri, Ioan cel Nou de la Suceava a fost târât prin cetate de coada unui cal. În urma acestei pedespe, Ioan se roagă lui Dumnezeu.

Unul dintre chinuitori, uimit de puterea cu care Ioan primea chinurile, a scos sabia şi i-a tăiat capul. Deşi nu s-a permis îngroparea lui, acest lucru a fost posibil după ce, prin minune, trei îngeri au tămâiat trupul său. Mai târziu, Ioan i s-a arătat în vis unui preot, care i-a luat moaştele şi le-a aşezat în altarul bisericii în care slujea. Acolo au stat până când sfintele sale moaşte au fost luate de Alexandru cel Bun (1400-1432) şi aduse la Suceava, pe 24 iunie 1402. Moaştele sfântului Ioan cel Nou au fost aşezate în biserica Mirautilor, pe atunci catedrala mitropolitană.

Amintim că, în anul 1950, la propunerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, între sfinţii cu moaşte din România al căror cult a fost generalizat în toată Biserica, s-a aflat şi Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy