Presa este câinele de pază al democrației. O fi, dar din comparația canidă pare a funcționa mai ales comportamentul de haită. Chiar așa se și numește: ”pack journalism”. Latră unul, mulți fac la fel, fără a ști la cine latră și de ce. Tot mai puțini au curajul să nu se conformeze, să verifice, să nu fie de acord cu frazele care încep cu ” e binecunoscut că…”.
Publicul are așteptări, are deja opinii formate, a rămas fără loc în cap pentru câte informații apar. Vrea confirmare, nu informare. Și trebuie să-i dai ce vrea, altfel îți pierzi audiența. Puțini riscă să-l contrazică, tot mai puțini resping facilul, clișeul, locurile comune. Știrile se propagă cu o viteză mai mare decât capacitatea de verificare a informațiilor, în cazul în care s-ar obosi cineva să le verifice. E tot mai ușor să pui în circulație o diversiune: o publică unul, o preiau ceilalți, ajunge la tv, o folosesc politicienii. Când apar dezmințirile, e prea târziu. Opinia publică deja e formată.
În 2008, de plidă, un ziar quality a tradus jumătate dintr-o pagină publicată de FDA. Despre 27 de decese ale unor persoane care au fost vaccinate împotriva cancerului de col. Jurnalista care a scris știrea a citit originalul și e greu de crezut că a ”uitat” taman concluzia: niciunul dintre decese nu e legat de vaccin (au murit de supradoză, din cauza unor anticoncepționale, în accidente de tren etc.). Ziarele și televiziunile au preluat traducerea incompletă, mai nimeni nu a mers la sursă, să verifice. E mai deontologic să critici, să nu pară că faci jocul firmelor de medicamente. Nu ăsta e rolul paznicului? Ce contează că peste 20-30 de ani, vor face câteva mii de fete cancer de col, important e că astăzi pack journalism-ul și-a făcut datoria.
Nu mai amintesc satisfacția cu care, în 2009, presa preluase o știre despre fetița căreia i-a plesnit inima după vaccinare. Rezultatul autopsiei, venit 24 de ore mai târziu, n-a mai fost breaking news. De fapt, nici n-a mai fost publicat: fata avea o malformație a cordului.
La fel cu așa numita electorată. Dă bine să critici guvernul, oricare ar fi acesta. Problema e că electorata a fost atacată ca fiind de stânga. În Italia, însă, a introdus-o neo-liberalul Berlusconi!
Dar jurnalismul de haită nu mușcă doar oameni, mai nou atacă și câinii. ”Femeie ucisă de maidanezi”, au titrat ziarele și au îngălbenit, pe burtiere, televiziunile. Ce te faci că legiștii au stabilit că femeia a murit din cauza ”intoxicaţiei etilice (cu alcool - n.r.) acute cu aspirat alimentar gastric”? Era beată moartă și s-a înecat cu propria vomă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu