EXCLUSIV  Brexit, un duș rece necesar pentru toată Europa

Un lider mediocru, departe de standardele de curăţenie morală propăvăduite altora de către britanici a pus în pericol existenţa Regatului Unit. Visul european riscă să se prăbuşească cu zgomot. Fără Marea Britanie, axa Berlin-Moscova curăţată de ideologie, poate funcționa impecabil. Care vor fi efectele, pentru România? Nu este vorba doar despre monedă sau comerţ, importantă este geopolitica, avertizează analistul Bogdan Chirieac, într-un editorial scris pentru DCNews.

Este o chestiune de timp, până când curentul autonomist va produce efecte în Ţinutul Secuiesc. Ungaria lui Viktor Orban, puternic sprijinită de Rusia, va prinde aripi. România are o elită politică schimbată cu forţa prin cătuşe, şi-a măcelărit singură companiile cu capital românesc, şi este mai vulnerabilă ca oricând la soft power-ul ce se va exercita din Vest, dar care va fi manevrat de păpuşarii de la Kremlin. Românii au toate motivele de îngrijorare profundă după Brexit-ul de astăzi. Până acum singurul lucru în favoarea noastră a rămas originea etnică a preşedintelui ales, Klaus Iohannis. Va fi greu să-i zugrăveşti pe români ca ultranaţionalişti şi să exerciţi presiuni asupra ţării din acest motiv.

Iată, integral, editorialul scris de Bogdan Chirieac, pentru DCNews:

Brexit, un duș rece necesar pentru toată Europa

24 iunie 2016. Brexit. Șoc și consternare la Londra. Șoc și consternare la Bruxelles, Berlin, Paris. La Washington este miezul nopții, dar se pare că președintele Obama a fost deja informat. Bursa din Tokio resimte primele efecte, yen-ul se întărește considerabil. Moneda japoneză devine valoare de refugiu. Același lucru se întâmplă și cu francul elvețian. Berna se pregătește, din nou, să facă față unei crize mondiale, unde Elveția este o zona de calm și stabilitate. Bucureștiul nu înțelege ce se întâmplă. Aici lumea era obișnuită să asculte orbește ordinele incompetenților - prea mulți incompetenți - de la Bruxelles. Liderii români nu-și pot imagina că o națiune poate avea altă opțiune decât cea stabilită de Comisie. La Beijing lumea își vede de treaba. Din vârful a cinci mii de ani de civilizație, chinezii consideră că este prea devreme să evalueze consecințele Brexit-ului în acest moment. Vor mai încerca o analiză peste vreo 200 de ani. În schimb, bucurie, votcă şi kazacioc - la Kremlin. Visul european riscă să se prăbuşească cu zgomot. Fără Marea Britanie, axa Berlin-Moscova curăţată de ideologie poate funcționa impecabil.

Puţină lume ştie că referendumul de ieşire a Marii Britanii din UE a fost promis de premierul David Cameron în campania electorală pentru a învinge un partid populist, care îşi luase avânt. Un lider politic mediocru, departe de standardele de curăţenie morală şi financiară propăvăduite altora de către britanici. Tatăl său, bătrânul Cameron, între timp decedat, apare în Panama Papers. Dar acesta este ultimul lucru care i se poate reproşa. Doar Marea Britanie deţine 33% dintre zonele off shore din lumea întreagă.

Acum, Cameron, care şi-a anunţat demisia, pune în pericol existenţa Regatului Unit: Scoţia şi Irlanda de Nord vor să rămână în UE. Cameron este doar unul dintre liderii europeni foarte slabi din ultimele două decenii, de la înălţimea lui Mitterand, Kohl sau Blair s-a coborat la Sarkozy, înlocuit de tristul Holland, Berlusconi şi Cameron. D-na Merkel este un conducător excepţional, dar numai pentru Germania. Or, Europa are nevoie de lideri continentali.

Decizia britanicilor - care deşi consultativă va fi respectată de parlament - este un duş rece în primul rând pentru administraţia de la Bruxelles. Administraţia europeană este îngrozitor de costisitoare şi extraordinar de ineficientă. Conducerea Uniunii Europene a abandonat principiile de bază ale capitalismului: concurenţa şi productivitatea. Pisicile grase de la Bruxelles nu reuşesc, sub nicio formă, să integreze un nucleu dur al Europei. Formulele găsite sunt doar birocratice, nu sofisticate.

Toată lumea vorbeşte astăzi de efectul de domino. Olanda, Danemarca, Cehia, dar chiar şi Le Pen din Franţa cer referendumuri de ieşire din UE. În limbajul marxist de odinioară, s-ar spune că Uniunea Europeană este o necesitate obiectivă. Nicio ţară europeană de una singură nu poate face faţă globalizării coloşilor precum SUA, China, sau Rusia. Este adevărat că cea mai bine pregătită ţară de a supravieţui în afara UE este Marea Britanie. Şi asta datorită Commonwealth-ului, adică a fostelor colonii care însumează două miliarde de oameni. Şi, totuşi, centrul financiar european nu se afla nici la Frankfurt, nici la Paris, ci în City of London. Puţină lume ştie că pentru a tranzacţiona pe piaţa bancară europeană e nevoie de un paşaport european de tipul celui pe care îl au şi cetăţenii. Americanii sau elveţienii nu au acest drept. Şi atunci, din cele 1400 de instituţii financiare din City, o treime sunt americane şi o treime sunt elveţiene. Ele au făcut cunoscut că nu vor tranzacţiona în UE dintr-o ţară non-UE. În doi ani, cât va dura procesul de ieşire a Londrei din UE, cu toţi se vor muta pe continent.

Pentru România efectele se vor vedea în perioada următoare. Nu este vorba doar despre monedă sau comerţ, importantă este geopolitica. Este o chestiune de timp, până când curentul autonomist va produce efecte în Ţinutul Secuiesc. Ungaria lui Viktor Orban, puternic sprijinită de Rusia, va prinde aripi. România are o elită politică schimbată cu forţa prin cătuşe, şi-a măcelărit singură companiile cu capital românesc şi este mai vulnerabilă ca oricând la soft power-ul ce se va exercita din Vest, dar care va fi manevrat de păpuşarii de la Kremlin. Românii au toate motivele de îngrijorare profundă după Brexit-ul de astăzi. Până acum singurul lucru în favoarea noastră a rămas originea etnică a preşedintelui ales, Klaus Iohannis. Va fi greu să-i zugrăveşti pe români ca ultranaţionalişti şi să exerciţi presiuni asupra ţării din acest motiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel