Borza: "abia ce ne obişnuisem fără ouă". Catastrofă naţională

Sectorul energetic, de departe, este cel mai dinamic şi important domeniu de activitate din economia românească, afirmă deputatul Remus Borza, într-un interviu Bursa, publicat pe blogul personal.

Legat creşterea preţului energiei electrice, el a declarat că:

"Evoluţia preţului energiei din România este în trend cu evoluţia preţului din celelalte state europene. Această temă, a fost folosită excesiv ca să justifice schimbarea conducerii ANRE şi promovarea unor acte normative. De la INS, am aflat că pe primele 10 luni de zile, preţul la gaze livrat populaţiei s-a majorat cu 1,41% si la energie cu 13%. Asta înseamnă 2 lei, respectiv 5 lei în plus pe lună la factura de gaze şi electricitate. Creştere pe care orice român o poate suporta, câtă vreme un pachet de ţigări este minim 15 lei."

Cârcotaşii de serviciu

"Într-o economie de piaţă, toate utilităţile trebuie plătite la preţul pieţei. Înţeleg să subvenţionăm preţul utilităţilor pentru acei cetăţeni care, într-adevăr, nu au suficiente venituri. Mă refer la acei consumatori vulnerabili care sunt definiţi deja în lege. Numărul consumatorilor vulnerabili în România, raportat la venitul de până la 1.000 de lei/familie, se ridică la 600.000." (...) Aceeaşi intoxicare operează şi în piaţa de gaze cu referire la explozia preţului gazului livrat populaţiei. De la INS, aflăm că în 2017, preţul la gaze livrat populaţiei a „explodat” cu 1,41%. O gospodărie are un consum mediu lunar de 70 mc gaze. Un metru cub costă 1,3 lei, asta înseamnă o factură lunară de 91 de lei. Majorarea de 1,41% înseamnă 1,2 lei în plus pe lună. Ar fi cazul să abandonăm demagogia şi populismul."

Mai nou, preţul la alimentele de bază a crescut ca urmare a „exploziei” preţului la utilităţile energetice: energie, gaze, carburanţi. "Într-adevar, de la 1 octombrie, s-a reintrodus supraacciza pe carburanţi. Asta înseamnă 32 de bani în plus la litrul de motorină sau benzină. Cârcotaşii de serviciu, au făcut şi din acciza asta o catastrofă naţională, omiţând că în toate ţările din Europa se practică o astfel de acciză. (...) Dublarea preţului la ouă sau creşterea cu 50% a preţului la unt, precum şi majorarea semnificativă a preţului la alte alimente, nu este consecinţa creşterii preţului la utilităţile energetice. Ponderea energiei şi a carburanţilor în cost produs este maxim 3-4%. Că doar nu ne imaginăm că găina sau vaca mănâncă energie sau bea petrol. Producătorii, distribuitorii şi comercianţii de bunuri profită de orice pretext pentru a-şi majora preţurile. Asta arată doar lăcomie în a-şi maximiza profiturile şi dispreţ faţă de consumator" acuză deputatul.

România va fi complet independentă energetic

La întrebarea legată de decizia autorităţilor de a lua dividende mai mari din companiile statului, Remus Borza a precizat că: "Şi aici avem de-a face cu o maximă ipocrizie a statului. Unii demnitari se plâng că a explodat preţul energiei electrice şi a gazelor, din cauza liberalizării si dereglementarii acestor pieţe. Dar, în fond, cine a câştigat? Statul care ia cu ambele mâini dividendele companiilor din subordine, după ce au facut profituri istorice ca urmare a liberalizării pieţelor. Bani tocmai buni pentru a acoperi deficitele şi găurile din buget.

România este independentă energetic şi în ceea ce priveşte consumul de gaze. Avem un consum de gaze de 11 miliarde metri cubi anual pe care îl satisfacem preponderent din producţia internă. În ultimii trei ani de zile, am importat mai puţin de 3% din consumul intern. Pe platoul continental al Mării Negre, s-au descoperit două mari zăcăminte de gaze, totalizând peste 120 miliarde mc, echivalentul consumului de gaze al Romăniei pe 11 ani. După darea în exploatare a acestor zăcăminte, România va fi complet independentă energetic, devenind chiar un exportator de gaze."

Cine pierde monopolul la gaze

"Sceneta din ianuarie se repeta şi acum. Nişte băieţi care fac jocurile Engie ori EON sau fie ale Gazprom, lansează în spaţiul public mesaje care sunt de natură să genereze o creştere a tarifelor de furnizare şi distribuţie sau a gazului din import. În concret, suntem anunţaţi că vine iarna. Şi - un clasic în viaţă - ne-a învăţat că iarna nu-i ca vara. Cu alte cuvinte, în prag de iarnă, am rămas fără gaze. De abia ce ne obişnuisem fără ouă! (...) Acum 3 luni, la dezbaterile din Comisia de Industrie a Camerei Deputatilor, cine se impotriveau cel mai tare liberalizării pieţii gazelor? Evident Engie şi EON pentru că îşi pierdeau monopolul şi implicit profiturile exorbitante pe care le înregistrează an de an. Lipsa stocurilor de gaze pentru iarnă, informaţie total eronată, este de natură să genereze panică în rândul populaţiei şi al consumatorilor industriali, dar în primul rând oferă pretextul celor de la Gazprom de a-şi majora preţul la gazele exportate în România." a mai declarat deputatul independent Remus Borza.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel