Bogdan Gheorghiu, audiat ca ministru al Culturii. Vulpescu: Nefericită corigență de toamnă

Ionuț Vulpescu
Ionuț Vulpescu

Ionuț Vulpescu a făcut câteva observații după ce deputatul PNL Bogdan Gheorghiu a primit, marți, aviz favorabil în ședința comisiilor reunite pentru cultură ale Parlamentului.

”Ieri a fost audiat în Parlament ministrul desemnat al Culturii, dl Bogdan Gheorghiu. Întrebările pe care i le-am adresat sunt inspirate din cele două pagini dedicate Culturii din programul de guvernare propus de PNL. Două pagini în care liberalii demonstrează că habar nu au cu ce se ocupă Ministerul Culturii, confundându-l cu Institutul Cultural Român, aflat în subordinea Parlamentului, sau cu Secretariatul de Stat pentru Culte. La o singură întrebare am primit ceva ce se vrea a fi un răspuns, pe care ministrul desemnat al PNL l-a citit din nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență a Guvernului Dăncilă!!! La restul n-a mai apucat să răspundă, fiind salvat de clopoțel, prin expirarea timpului pentru sesiunea de audieri. O situație nesatisfăcătoare, de vreme ce audierea a constat în întrebările parlamentarilor...


PNL a desemnat un ministru care afirmă că va putea răspunde întrebărilor de la audieri după ce va fi avut experiența portofoliului de ministru. Asta înseamnă lipsa cunoașterii și a viziunii asupra unui minister pe care urmează să îl conduci. Însă dacă nu ești pesedist, ești prin definiție bun, și ca atare ne uităm în altă parte când respectivul calcă în străchini. Avizul favorabil s-a datorat exclusiv faptului ca dreapta deține majoritatea în comisiile de cultură reunite.


Am constatat că cel mai important proiect cultural al Guvernului și al Ministerului Culturii, cu miză internă și internațională, Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021, lipsește cu desăvârșire. Se vorbește despre caracterul predictibil al finanțării Culturii, deși nu știm care va fi bugetul Ministerului, astfel încât să acopere toate proiectele din Programul de Guvernare.


Cele 4 întrebări pe care le-am pus ministrului desemnat au reprezentat, după cum domnia sa a spus, "un extemporal". Iată întrebările:


1. S-a încheiat recent cel mai important eveniment cultural pe care îl găzduiește România, organizat de Guvernul României prin Ministerul Culturii, cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional "George Enescu". Știți cine este directorul Festivalului?


2. În "Programul de Guvernare" se vorbește despre asigurarea unei bune finanțări pentru Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Știți câți bani încasează acest fond lunar și cum s-a ajuns ca fondul acesta să fie alimentat în fiecare lună?


3. În ce cazuri punctuale finanțarea AFCN nu a fost autonomă? Puteți să ne dați exemple predictibile?


4. La punctul 14 din Program vorbiți despre contribuții anuale predictibile de la bugetul de stat pentru susținerea activităților religioase din România. În Programul de Guvernare al PSD se vorbește despre 0,1% din PIB anual, care merge către activitatea cultelor religioase. Ce înseamnă, deci, acordarea unei contribuții anuale predictibile?


Extemporalul s-a dovedit a fi o nefericită corigență de toamnă. Sper că sectorul cultural și opinia publică vor fi critici în mod imparțial. Dar am serioase îndoieli că va fi așa. Aș vrea să am surpriza să se schimbe ceva în acest tip de abordări. Dar nici Moș Crăciun nu aduce chiar tot ce-ți dorești...”, a fost mesajul lui Ionuț Vulpescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel