EXCLUSIV  ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Marius Pieleanu, precizare-cheie despre participarea la vot: Adevăratul procent

Sociologul Marius Pieleanu a vorbit, cu o zi înainte de votul decisiv pentru Parlament, despre campania care s-a încheiat și partidele care se conturează că vor forma viitorul legislativ. 

Sociologul Marius Pieleanu crede că ”dacă ar fi fost mai bine finanțată campania și ar fi existat mai mulți bani pe piață, iar legislația nu ar fi fost atât de restrictivă, ar fi avut mai multă sare și piper. Românii erau obișnuiți într-un anumit fel. Interesul față de alegeri a scăzut semnificativ și din cauza campaniei interne determinată de legislația foarte restrictivă. Cu siguranță că, dacă ar fi fost o campanie mult mai afișată public, mult mai pigmentată cu evenimente cu care eram obișnuiți, ar fi fost un motiv de ieșire la vor suplimentar. Dincolo de asta, în mod semnificativ deocamdată nu ne așteptăm la schimbări majore, dar probabil că nu va fi o creștere spectaculoasă a participării, cel puțin astăzi, când vorbim nu avem indicii importante care să ne determine să facem o afirmație că dincolo de ce au dat sondajele, am crescut interesul față de ziua votului și se vor prezenta într-un procent mult mai mare decât cel dat de institutele de sondaje.

E probabil să se atingă un 43-44%, dar nu mai mult. Trebuie spus că totuși, din 19 milioane de români cu drept de vot astăzi, trei milioane și jumătate-patru de români sunt la muncă în străinătate. Dacă facem un calcul în procente raportând doar la populația cu drept de vot care trăiește în România, cu siguranță depășim 50%. Depinde ce luăm în calcul când vorbim despre participare. Ne așteptăm să vină la vot șapte milioane și jumătate spre opt milioane de români, mai mult de 50% dintre cei care trăiesc în România.

Ierarhia e cea pe care o știm. Indiferent de participare, ierarhia primelor trei nu cred că se va schimba, ea este PSD, PNL, USR. Rămâne de văzut, în funcție de participare, dacă cifrele vor fi modificate semnificativ în sensul ăsta.”

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel