Aglomeraţia din Ghencea, la final. Construire Pasaj Domneşti

Ordinul de începere pentru realizarea obiectivului 'Proiectare şi execuţie Pasaj suprateran pe DJ 602 Centura Bucureşti-Domneşti' a fost emis vineri de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, informează Ministerul Transporturilor (MT).

Zona Prelungirea Ghencea - Domneşti a devenit extrem de aglomerată în ultimii ani, după ce dezvoltatorii imobiliari au construit blocuri şi case pe terenuri pe care, în urmă cu 10 ani, se cultiva porumb şi grâu. Locuitorii din Prelungirea Ghencea şi Domneşti au protestat de mai multe ori, solicitând supralărgirea Şoselei Prelungirea Ghencea, pasaj peste Şoseaua de Centură şi trotuare.

Potrivit unui comunicat al MT, durata contractului de execuţie lucrări este de 51 de luni, din care trei luni pentru proiectare, 24 de luni pentru execuţie şi 24 de luni reprezintă perioada de garanţie a lucrărilor. Valoarea contractului de lucrări depăşeşte 91 de milioane de lei.

"Reamintim că în data de 10.05.2017, CNAIR SA şi Asocierea SC Straco Grup SRL - SC Comnord SA - SC Specialist Consulting SRL au semnat contractul aferent acestui obiectiv. Valoarea contractului de lucrări este de 91.552.381.90 lei, fără TVA", conform Ministerului Transporturilor. Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ştefan Ioniţă, declara pe 21 decembrie 2017 că ordinul de începere pentru construcţia pasajului Domneşti va fi dat în prima săptămână din luna ianuarie 2018, nimic nemaiputând interveni în realizarea obiectivului.

"În acest moment nu mai sunt blocaje şi vreau să vă informez că în prima săptămână din luna ianuarie vom da ordin de începere pentru acest obiectiv, tocmai pentru că estimăm că trei luni cât durează faza de proiectare sunt suficiente astfel încât cel care elaborează documentaţia să ajungă să întabuleze fiecare imobil în parte, astfel încât fiecare cetăţean de acolo să-şi primească banii şi, odată cu această chestiune, executorul judecătoresc se poate duce să elibereze amplasamentul. Trebuie să respectăm toţi aceşti paşi legali. Deşi suntem proprietari, practic, executorul nu-l poate scoate din imobil pentru că intervine cazul social şi se suspendă executarea. Aceste lucruri se întâmplă pe toate obiectivele. Şi pe DN5 ni s-a întâmplat, am avut şi pe Sebeş-Turda, am avut multe zone unde s-a ajuns. Şi de cele mai multe ori apelăm şi la autorităţile locale care ne pun la dispoziţie un loc unde să se mute acea familie. În acest moment nu mai poate interveni nimic în realizarea obiectivului", a dat asigurări Ioniţă, după un eveniment de premiere a câştigătorilor unui concurs de fotografii iniţiat de CNAIR.

Şeful CNAIR a explicat că a trebuit rezolvată o serie de probleme de natură cadastrală şi întabulare pentru amplasamentul acestui obiectiv de investiţii.

"Amplasamentul acestui obiectiv este într-o zonă de case. Acolo sunt şi construcţii. Atunci când găseşti construcţii în amplasamentul unui obiectiv trebuie să ai documentaţiile realizate la milimetru, astfel încât să poţi lua un executor judecătoresc să elibereze amplasamentul. De regulă, pentru autostrăzi, amplasamentele sunt libere, nu găsim construcţii. Acolo unde sunt construcţii aţi văzut că avem ceva probleme în a elibera amplasamentul. Noi am modificat legislaţia şi Legea 255 este esenţială în ceea ce priveşte deblocarea acestor investiţii. (...) Noi acum suntem proprietarul terenului, dar până nu avem rezolvate problemele de natură cadastrală şi întabulare exact pe suprafeţele care sunt în anexă la HG nu mă pot duce cu executorul judecătoresc să îl silesc pe acel om să părăsească amplasamentul", a subliniat acesta.

Ştefan Ioniţă a precizat că licitaţia pentru contractul de cadastru a fost amânată de trei ori pentru că nu au fost ofertanţi. Pe 31 mai 2017, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, declanşarea procedurilor de expropriere pentru construcţia pasajului suprateran pe DJ 602 Centura Bucureşti - Domneşti şi fondurile necesare pentru plata despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe coridorul de realizare a acestei lucrări, în sumă de 23 de milioane de lei.

În final, Asocierea firmelor Straco Grup-Comnord-Specialist Consulting a câştigat contractul pentru proiectarea şi execuţia pasajului rutier Domneşti, cu o valoare de 91,552 milioane de lei, fără TVA, a informat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR).

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel